Fico: szlovák városban ne legyen magyar megyeelnök!

2013. november 19. - 18:51 | Belföld

A megyei választások második fordulójában, november 23-án (szombaton) Berényi József és Tibor Mikuš száll harcba Nagyszombat megye elnöki posztjáért.

Fico: szlovák városban ne legyen magyar megyeelnök!

Ebből az alkalomból Robert Fico kedden Nagyszombatban járt, ahol a Smer-SD által is támogatott Tibor Mikuš mellett kampányolt.

Az embereknek szerinte azért is kell szombaton az urnákhoz járulniuk és saját megyeelnököt választaniuk, "mert Szlovákiában vagyunk". "Ha önök nem mennek el, más majd elmegy" - jegyezte meg a kormányfő.

Robert Fico tagadta, hogy előhúzta volna a magyarkártyát.

"Ha a Híd és az MKP azt üzeni nekünk, hogy összefognak annak érdekében, hogy Nagyszombatban, egy szlovák városban magyar legyen a megyeelnök, én azt válaszolom: fogjunk össze, mi, szlovákok, és a szlovák politikai pártok, és válasszuk meg Nagyszombat megye elnökének Tibor Mikušt" - jelentette ki a miniszterelnök.

Fico szerint ha a magyar pártok összefoghatnak, akkor a szlovákok is megtehetik ugyanezt. Mikušt a keddi kampányrendezvényen egyébként Renáta Zmajkovičová (Smer-SD), a parlament alelnöke is támogatta. Ő is arra szólította fel a választókat, hogy menjenek el szavazni.

Berényi József, az MKP elnöke a választások november 9-i első fordulójában 14 339 szavazatott szerzett (18,33 százalék), Tibor Mikušra pedig 31 310-en voksoltak (40,04) százalék.

(parameter/sita)