Januártól tudni fogják, ki jár a rizikós meccsekre, a huligánokat tíz évre is kitilthatják mindenhonnan!

2013. november 20. - 13:42 | Belföld

A sportesemények rendzavaróit januártól úgy büntethetik, hogy minden nyilvános rendezványről kitiltják őket.

Ezzel számol a sportrendezvények szervezéséről szóló törvény módosítása, amelyet az oktatásügyi minisztérium terjesztet be, és a parlament alkotmányjogi bizottsága jóváhagyott és elfogadásra javasolta a parlamentnek.

A törvénymódosítás kilátásba helyezi, hogy a kockázatosnak ítélt mérkőzéseken nem árulhatnának 4,1%-nál magasabb alkoholtartalmú italokat. Ez tulajdonképpen a tízes sörnek felel meg.

Az oktatásügyi minisztérium a belügyi és igazságügyi tárcával, a főügyészséggel, a futball- és jégkorong-szövetségek, valamint a városok és falvak társulásával dolgozta ki a módosítást.

A törvény megfogalmazza a nemzetközi, a különleges rendszerű valamint a rizikós rendezvény fogalmát, amelyek rendezőit további kötelezettségekkel ruházza fel. A törvény ugyanakkor nem érinti a kisebb, legfeljebb 300 résztvevővel rendelkező események szervezését.

Kockázatosnak minősül az a rendezvény, amelyet maga a szervező, a sportszövetség, a település vagy a rendőrség annak ítél, abból kifolyólag, hogy azon fennáll a rendzavarás veszélye, illetve az emberek biztonsága, egészsége vagy vagyona, illetve a környezet rendje forog kockán.

A rizikós mérkőzéseken a vendégcsapat szurkolói részére névre szóló belépőket kell kiállítani, és csak a személyazonosságuk igazolása után engedhetik meg őket.

A különleges figyelmet igénylő rendezvények olyanok, amelyeken legalább négyezren vesznek részt, vagy az adott stadiont teljesen vagy jelentős mértékben megtöltik a résztvevők.

A rendzavarókat a nyilvános eseményekről történő tízéves eltiltással is sújthatja majd a bíróság. Fiatalkorúak esetében ötéves lehet a maximális eltiltás. A nézőtéri erőszakos cselekmények elkövetőit akár 1500 euró pénzbírsággal is sújthatják, míg a rizikós mérkőzéseken a maximális bírság 3 ezer euró is lehet.

A futball- és hokiszövetség egy információs rendszert alakít ki, amellyel könnyedén leleplezhetőek volnának azok a személyek, akiket kitiltottak a nyilvános rendezvényekről.

TASR/para