Megyei választások: Galbavý sajnálja, hogy még mindig érvényben van a magyar kártya

2013. november 20. - 12:47 | Belföld

Az MKP és a Híd támogatása nélkül a magyarlakta régiókban nem győzhet egyetlen jelölt sem - írja a SME.

Megyei választások: Galbavý sajnálja, hogy még mindig érvényben van a magyar kártya

Tomáš Galbavý, magyarul is köszöntötte Nyitra megye déli járásainak szavazóit, jó estét kívánva nekik. Bár ez az egyetlen mondat, amit ismer magyarul, az északi járásokból már figyelmeztetést is kapott.

"Ismerőseim felhívtak azzal, hogy egy plakátot kaptak olyan szöveggel, hogy vajon Galbavýnak mit kínáltak fel a magyar pártok? Alatta pedig Milan Belica fotója volt azzal a szöveggel, hogy a szlovákok őt választják" - jegyezte meg az SDKÚ jelöltje, akit a KDH-n kívül minden jobbközép párt támogat (Híd, MKP, SaS, OKS, Nova). Hozzátette, sajnálja, hogy Szlovákiában továbbra is érvényben van a magyar kártya.

Nyitra megyében az MKP és a Híd először indított a jobbközép pártokkal közös jelöltet. Ez meg is mutatkozott például a Komáromi, Érsekújvári vagy Vágsellyei járásokban, ahol a magyarok aránya 64-31%-os, és ezekben Galbavý győzni is tudott. Ezzel szemben viszont például az északi Aranyosmaróton 82%-os támogatást ért el Belica az első fordulóban.

Belica állítja, hogy a déli járásokban mindig is az győzött, aki mögé az MKP odaállt. Éppen ezért a második fordulóban már nem is összpontosított a kampányával erre a régióra. Ugyanakkor érvelt a magyar képviselőkkel való együttműködéssel is, mondván, hogy a megyei költségvetést, a déli járásokból érkező képviselők erős pozíciója ellenére mindig nagy arányban jóváhagyják.

A déli járásokban Tibor Mikuš is jelentős vereséget szenvedett Nagyszombat megyében. Dunaszerdahelyen például csak a szavazatok 7,61%-át szerezte meg, és Galántán is csak a harmadát. A többiben ugyanakkor több mint a felét. "Sajnos a nemzetiségi hovatartozás a déli választók számára többet nyom a latba, mint az addig folytatott munka" - jegyezte meg Mikuš. Fico e téren még rá is segített, amikor kijelentette, hogy szlovák városban ne legyen magyar megyeelnök, és ezért a szlovákok összefogására buzdított.

Az MKP és a Híd keleten, Kassa megyében a Smer jelöltjét, Zdenko Trebuľát támogatta, ám ez nem volt elegendő az elsőfordulós győzelméhez. Pedig a Nagymihályi, Tőketerebesi és a Rozsnyói járásokban is győzni tudott, ahol nagyobb arányban élnek magyarok. Ugyanakkor két Kassai járásban is legyőzte őt Rudolf Bauer (KDS, SDKÚ, KDH, Nova, OKS, SaS, DS). Bauer plakátokon még a magyar választókat is megszólítja a megye déli járásaiban.

SME/para