Gašparovičnak nem sikerült rács mögé küldenie a bloggert

2013. november 21. - 19:39 | Belföld

Már nem fenyegeti börtönbüntetés azt a bloggert, aki a köztársasági elnök vadászatáról írt. A rendőrség elutasította Gašparovič panaszát: a blogbejegyzésben semmi olyan nincs, ami büntetendő lenne.

Gašparovičnak nem sikerült rács mögé küldenie a bloggert

Juraj Poláček - blogger, SaS-tag - ellen rágalmazás miatt tett feljelentést január 8-án Ivan Gašparovič államfő titkársága.

A feljelentés oka Juraj Poláček Gyilkosok közöttünk (Vrahovia medzi nami) című blogbejegyzése volt, melyben az államfő neve is felbukkant. A blogban többek között szó esik egy 2009 augusztusában történt vadászatról is. A közép-szlovákiai Lest (Lešť) területén akkor egy vadászbaleset történt, melynek következtében Michal Bobák erdész életét vesztette. Gašparovič úgy értelmezte, hogy a bejegyzés szerzője szerint ő lőtte le a szerencsétlenül járt vadászt. A rendőrség rágalmazás miatt februárban indított büntetőeljárást.

A hatóságok álláspontja szerint nem történt rágalmazás, az ügy pedig a pozsonyi Körzeti Hivatalhoz kerül, ahol társadalmi együttélés elleni kihágás ügyében indul szabálysértési eljárás. Ivan Gašparovič államfő panaszt tett a büntetőeljárás leállítása miatt, azonban a rendőrség most újra megerősítette: a szóban forgó blogbejegyzés semmilyen bűncselekményt nem valósított meg.

"Az üggyel kapcsolatban szabálysértési eljárás van folyamatban" - közölte Andrea Dobiášová rendőrszóvivő.

Az elnök hallgat

Gašparovič a panasz elutasítását nem kommentálja, szóvivője, Marek Trubač elmondása szerint nincs információjuk az eljárással kapcsolatos fejleményekről.

Az államfő már októberben elutasította, hogy magyarázatot adjon arra, miért tett panaszt a büntetőeljárás megszüntetése miatt.

A blogbejegyzés szerzője, Juraj Poláček szerint a büntetőfeljelentés, és az eljárás megszüntetése miatt beadott panasz is teljesen alaptalan volt. "Soha nem tekintettem úgy erre a botrányra mint jogi problémára, inkább etikai és erkölcsi problémának tartottam, hogy Szlovákiában az alkotmány alapján élnek vissza a hatalommal" - mondta a blogger.

Hazudtak

Azt követően, hogy a blogbejegyzés nyilvánosságra került, Marek Trubač szóvivő hazugsággal próbált alibit biztosítani az államfőnek azzal, hogy azt mondta: Gašparovič Horvátországban nyaralt az ominózus vadászat idején. Később azt nyilatkozta, az elnök focimeccsen volt, de aznap egyetlen mérkőzés sem volt Pozsonyban...

A vadászbalesetben elhunyt Bobák lelövése miatt a köztársasági elnök barátját, Štefan Drozdot ítélte el a bíróság, felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

(sme.sk)