Híd: A korrupt bírákat meg kell büntetni

2013. november 21. - 13:31 | Belföld

Egyes bírák Szlovákiában büntetlenül követhetnek el bűncselekményeket, miközben arcátlanul a polgárok szemébe nevetnek – vélekedett a Híd párt.

A párt úgy látja, ezt bizonyítja a keddi eset is (november 19.), amikor az Alkotmánybíróság elutasította a Legfelsőbb Bíróság bírója (Štefan M.) elleni eljárás megindítását. A bíró a feltételezések szerint csúszópénzt fogadott el, és segített egy csalónak a szabadlábra kerülésben olyan ügyben, ahol a gyanúsítottak között ismert pozsonyi ügyész is szerepelt.

A Híd párt állásfoglalása szerint ez az eset ismét azt bizonyítja, hogy a szlovák igazságszolgáltatás köreiben terjed korrupció, amely ráadásul büntetlen marad. „Ez az állapot súlyosan veszélyezteti országunkban az igazságosság és a demokrácia alapelveit azzal, hogy a tisztességtelen bírákat és közszereplőket támogatja. Egyes bírók annak biztos tudatában követnek el bűncselekményeket, hogy cselekedetüknek úgysem lesznek következményei“ – szögezik le.

A Híd párt ezért annak a törvényjavaslatnak a gyors elfogadását sürgeti, amely megakadályozná a bírák számára a mentelmi jogukkal való visszaélést. Bugár Béla, a Híd párt elnöke ennek kapcsán megszólítja a Népi Platform (SDKÚ-DS és KDH) pártelnökeit, hogy haladéktalanul kezdeményezzék közösen az új jogszabályi háttér kialakítását.

-para-