Eltörölnék a rendkívüli fellebbezést

2013. november 22. - 15:00 | Belföld

A rendkívüli fellebbezés intézménye Szlovákiában túl széleskörű, ezt a jövőben csökkenteni kell - véli Jaromír Čižnár főügyész. Szerinte ezt csak akkor kéne alkalmazni, ha az államérdek megvédése, vagy nagy károk megelőzőse a cél.

Eltörölnék a rendkívüli fellebbezést

"A rendkívüli fellebbezés teljes eltörlését is megengedhetőnek tartanám, de ez nem tőlem függ" - mondta az újságíróknak Čižnár. Ha a teljes eltörlés mégsem valósulna meg, akkor a főügyész törvényileg szabályozná, hogy mikor lehet folyamodni a rendkívüli fellebbezéshez.

A rendkívüli fellebbezés egy olyan kiigazító eszköz, amivel a főügyész megtámadhatja egy bíróság jogerős ítéletét - az ítéletet követő egy éven belül.

A szlovák parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke, Róbert Madej (Smer-SD) is úgy véli, ha stabil jogrendszert szeretnénk, akkor mindenkinek tiszteletben kéne tartani a bíróságok ítéleteit, és nem lenne szükség arra, hogy hivatalos módon meg lehessen kérdőjelezni ezeket a döntéseket. "Strasbourgnak sem tetszik, hogy az államhatalom a főügyészen keresztül képes beleszólni a civil döntéshozatalba" - jegyezte meg Madej.

Madej figyelmzeztetett arra, hogy ez a változtatás a kormány tervei közt is szerepel, két lehetséges forgatókönyv van: vagy korlátozzák a rendkívüli fellebbezést, vagy teljesen megszüntetik - kompenzációként pedig valamilyen módon megerősítenék a perekben érintettek fellebbezési gyakorlatát. Azt azonban a kormánypárt képviselője sem tudja, melyik lehetőség lenne az előnyösebb: "ez egyelőre nyitott kérdés, az egyszerű fellebbezéssel kapcsolatos változtatások pedig annak függvényében lépnének érvénybe, hogy melyik forgatókönyv valósul meg".

A rendkívüli fellebbezés eltörlésével egyébként Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter is egyetért, szerinte "a rendkívüli fellebbezés intézménye csupán a múlt maradványa".

(tasr/parameter)