Minden ötödik pácienstől "követelték" a hálapénzt az orvosok

2013. november 22. - 14:42 | Belföld

A Pontis Alapítvány megbízásából a Health Policy Institute (HPI) készített egy internetes felmérést, melyből kiderült: aki már adott hálapénzt az orvosnak, attól az esetek 20 százalékában maga az orvos követelte meg a "borravalót".

Minden ötödik pácienstől "követelték" a hálapénzt az orvosok

A 2014. május 7-ike és július 7-ike között zajlott felmérést 1200 válaszadó bevonásával végezték, kökztük 416 férfi és 765 nő volt, domináltak közöttük az egyetemi végzettségűek (59 százalék), 26 százalékuk pedig érettségivel rendelkezett. A közvélemény-kutatásban az összes szlovákiai megye képviseltette magát, a legtöbb válaszadó viszont Pozsony, Kassa és Eperjes megyében él. A HPI figyelmeztet: a válaszadók összetétele szempontjából a felmérés eredménye nem reprezentatív.

Magunktól fizetünk

A felmérésből kiderül: a kenőpénzt adó páciensek között túlsúlyban vannak azok, akiktől az orvos egyébként nem kérte az összeget. "Érdemes megnézni a korrupciós tranzakció mindkét végét: az egyik oldalon ott vannak az orvosok, a másik oldalon pedig azok a páciensek, akik saját elhatározásukból adnak nekik pénzt" - mondja a HPI elemzője, Roman Mužik.

A hálapénzek a háziorvosoknál, a sebészeknél, a belgyógyászoknál és az ortopéd szakorvosoknál dominálnak. Ez azonban az elemző szerint nem jelnti azt, hogy ezeken a területeken a legelterjedtebb a korrupció. "Éppen ellenkezőleg, a háziorvos például kisebb összegeket, de inkább ajándékcsomagokat kap.

Az orvosok részéről elkért összegek leginkább 101 és 333 euró között mozognak (34 százalék), 334 euró fölötti összegről a válaszadók 12 százaléka nyilatkozott, 33 euró alatti összegről pedig a váalszadók 10 százaléka.

A jobb ellátás érdekében

Az orvosok legtöbbször a páciens jobb ellátása érdekében kértek pénzt (28 százalék), hogy jó szakemberhez kerüljenek (16 százalék), vagy hogy egyáltalán ellássák a beteget (14 százalék).

Leggyakrabban a neurológusok kértek pénzt a páciens jobb ellátásáért (50 percent), a gyógykezelés ajánlásáért leginkább az ortopéd szakorvosok kértek jutalmat (41 százalék).

A megfelelő szakorvos kiválasztásáért főleg a nőgyógyászok (24 százalék) és a sebészek (20 százalék) kérnek pénzt.

Alkohol, bonbon, készpénz

Ajándékcsomagot, és 33 euróig terjedő összeget általában a háziorvosok kapnak (75 százalék).

Legnagyobb mértékben az ortopéd orvosok fogadnak el készpénzt, az esetek negyedében ez az összeg meghaladja a 334 eurót. A sebészek az esetek 79 százalékában kapnak készpénzt, a nőgyógyászok esetében ez az arány 71 százalék.

Az ajándékcsomagok általában bonbont, kávét, vagy alkoholt tartalmaznak.

A válaszadók 77 százaléka vallotta azt, hogy a nem hivatalos pénzösszeg átadásáért cserébe azt kapták, amit vártak - vagy amit felajánlottak nekik. Ezzel ellentétben majdnem egyharmaduk a hálapénz átadása ellenére elégedetlen volt a kapott szolgáltatásokkal.

(tasr/parameter)