Berényi FOR PRESIDENT? - Az MKP saját államfőjelöltet állít

2013. november 26. - 12:25 | Belföld

Saját jelöltet indít a jövőre esedékes államfőválasztáson a Magyar Közösség Pártja (MKP) - áll a párt közleményében.

Berényi FOR PRESIDENT? - Az MKP saját államfőjelöltet állít

A Berényi József vezette párt november 25-i elnökségi ülésén értékelte a megyei választások eredményeit, és álláspontjuk szerint ezek azt igazolták, hogy "az MKP regionális súlya továbbra is jelentős - minden magyarok lakta megyében megőrizte befolyását". Hozzáteszik: az MKP mindent megtesz azért, hogy a választók akaratát érvényre juttassa a megyei testületeken belül.

"A megyei választási eredményekből kiindulva az MKP elnöksége újra megerősítette a párt azon szándékát, hogy önálló magyar jelöltet indítson a soron következő köztársaságielnök-választáson" - tájékoztat a párt. A konkrét jelölt nevéről a december 14-én sorra kerülő ülésén dönt a párt Országos Tanácsa.

"A magyar elnökjelölt személye jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy gyengítsük a Robert Fico által épített nemzetállami kereteket és igazoljuk, egyenlő állampolgárai vagyunk Szlovákiának, akik szabadon kívánnak élni az Alkotmány adta lehetőségeikkel" - zárul az MKP közleménye.

Az ellenzéki államfőjelöltekkel már most Dunát lehetne rekeszteni

Több jobboldali politikus és közéleti személyiség is jelezte, indul a jövőre esedékes államfőválasztáson. Köztük van Andrej Kiska vállalkozó, Ján Čarnogurský, a KDH alapítója, Milan Kňažko volt SDKÚ-s kulturális miniszter, Radoslav Procházka független parlamenti képviselő - volt KDH-tag -, Peter Osuský, az SaS politikusa, valamint a KDH és a Híd támogatását élvező - egyébként KDH-tag - Pavol Hrušovský is.

Az SDKÚ-DS elnökségének egy korábbi határozata szerint a legmegfelelőbb ellenzéki elnökjelölt Iveta Radičová lenne, azonban a volt kormányfő határozottan jelezte: nem kívánja megmérettetni magát. Az SDKÚ-DS egyelőre nem döntött, hogy melyik jobboldali jelöltet támogatja, vagy hogy indít-e sajátot.

A kormányzó Smer-SD várhatóan saját jelöltet indít a köztársaságielnök-választáson, a jelölt személyéről a párt december végi kongresszusán döntenek.

(parameter)