Pénteken nem lehet új személyi igazolványt igényelni a rendőrségen

2013. november 26. - 13:45 | Belföld

November 27-én, pénteken nem lehet új személyi igazolványt igényelni a járási rendőrségek okmányirodáiban. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét: aki pénteken készült volna új igazolványt igényelni, az leghamarabb december 2-án, hétfőn teheti ezt meg.

Pénteken nem lehet új személyi igazolványt igényelni a rendőrségen

"A járási rendőrségek okmányirodáiban hétfőtől már az újféle személyi igazolványt lehet igényelni, mely elektronikus csippel lesz ellátva. Az újítás része a közigazgatás modernizálásának, mely során a polgárok hamarosan az interneten keresztül is intézhetik különböző ügyleteiket. Az okmányirodákban a pénteki nap folymán a személyi igazolványon kívül az összes okmányt lehet igényelni, tehát az irodák egyébként nyitva lesznek" - közölte Denisa Baloghová, a rendőrfőkapitányság szóvivője.

Az elektronikus személyi igazolvány egy elektronikus csippel van ellátva, mely tartalmazza a polgár személyes adatait: nevét, címét, születési dátumát, és az okmány érvényességének idejét is.

Az igazolvány természetesen ezentúl is a személyazonosság igazolására szolgál, de a későbbiekben ez már elektronikus környezetben, tehát az interneten is véghez vihető lesz - az állami és a magánszférában egyaránt.

"A polgárok szabadon dönthetnek arról, hogy szeretnének-e élni a csip adta lehetőségekkel, és az elektronikus szolgáltatások eléréséhez aktiválják-e a csippet - ami egyébként elektronikus aláírásként is szolgálhat. Az elektronikus aláírás jelenleg a közigazgatás központi honlapján, a cégregiszterben, a közjegyzőknél, végrehajtóknál használható, de az adó- és vámhivatallal, a bíróságokkal, vagy a Statisztikai Hivatallal folytatott kommunikáció során is hasznosítható" - tette hozzá a szóvivő.

(tasr/parameter)