Az éves sztrádajegy 365 napig legyen érvényes, bármikor váltjuk ki!

2013. november 27. - 10:42 | Belföld

Erre tett javaslatot Martin Poliačik (SaS). Jelenleg ugyanis nem így van.

Az éves sztrádajegy 365 napig legyen érvényes, bármikor váltjuk ki!

Poliačik javaslata szerint bármikor váltjuk ki az éves sztrádajegyet, annak 365 napig kellene érvényesnek lennie. A jelenleg hatályos törvények szerint ugyanis egy sofőrnek akkor is csak az adott év végéig, illetve az átmeneti időszakkal együtt következő év januárjának végéig érvényes az éves sztrádamatricája, ha azt például augusztusban vásárolja.

Viktor Stromček (Smer-SD) korábban azzal magyarázta az év végi lejáratot, hogy ez a fajta modell "jobb az állami bevételek tervezése szempontjából". Azzal is érvelt, hogy az éves sztrádajegyek több államban is januártól decemberig érvényesek.

Poliačik ugyanakkor meg van róla győződve, hogy a veszteség nem lesz jelentős az állam számára egy ilyen intézkedéssel, és a sztrádákon közlekedő autók mennyisége sem fog alapvetően változni. Úgy véli, hogy mindössze a költségvetésben kell majd fokozatosan és nem egyszeri összegként beiktatni az ebből származó bevételeket.

A sztrádajegyekről szóló törvény jelenleg a parlament előtt van, és tárgya, hogy 2015-től bevezetné az elektronikus sztrádajegyet, mégpedig azzal a céllal, hogy fokozatosan ilyen módon helyettesítsék az egyszerű papírmatricákat. A matricás rendszer 1996-tól van érvényben Szlovákiában.

Poliačik módosító javaslatáról szerdán délelőtt szavaz a parlament.

TASR/para