Csáky Pál nem lesz, de Bauer Edit lehet az MKP elnökjelöltje

2013. november 27. - 11:24 | Belföld

A 2014-es elnökválasztáson első alkalommal indulhat magyar jelölt.

Csáky Pál nem lesz, de Bauer Edit lehet az MKP elnökjelöltje

"A megyei választási eredményekből kiindulva az MKP elnöksége újra megerősítette a párt azon szándékát, hogy önálló magyar jelöltet indítson a soron következő köztársaságielnök-választáson" - tájékoztatott a párt kedden.

A konkrét jelölt nevéről a december 14-én sorra kerülő ülésén dönt a párt Országos Tanácsa. Ugyanakkor az Új Szó közlése szerint a leggyakrabban Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselőjének neve merül fel.

Bugár Béla, a Híd párt vezetője szerint az MKP felelőtlen lépést tett. Berényi Józsefék már korábban is fontolgatták ezt a lépést, Pavol Hrušovský, a KDH és a Híd jelöltje ugyanakkor az MKP támogatását is kérte.

Berényi a döntéssel kapcsolatban közölte, hogy Robert Fico a megyei választások második köre előtt tett kijelentésére reagálva "meg kell mutatnunk, hogy a közéletben is egyenlőek vagyunk". Berényi ugyanakkor nem mondott nevet, arra hivatkozva, hogy nem szeretné kész tények elé állítani az Országos Tanácsot.

Csáky Pál saját elmondása szerint nem tervezi az indulást, ugyanakkor szerinte van kiből válogatni, ami az MKP lehetséges jelöltjeit illeti. Csáky ugyanakkor EP-választásokon kíván indulni.

Az Új Szó szerint Csáky kijelentése az EP-választásokon történő indulásával kapcsolatban szintén arra enged következtetni, hogy Bauer Edit lehet az elnökjelölt, mivel jövőre a jelek szerint már csak egy jelöltjük juthat be az EP-be.

TASR/para