Rafael Rafaj radikalizálná az SNS-t

2013. november 27. - 11:51 | Belföld

Siralmas az SNS támogatottsága azóta, hogy a párt korábbi meghatározó egyéniségét, Ján Slotát kizárták.

Rafael Rafaj radikalizálná az SNS-t

A nemzeti párt első alelnöke, Rafael Rafaj szerint azt követően, hogy Marián Kotleba győzni tudott Besztercebánya megyében, erélyesebb és radikálisabb programra van szükség az SNS részéről.

Rafaj szerint ez azt mutatja, hogy a polgárok elégedetlenek azzal, ahogy a politikusok és a civil szervezetek az elmúlt 24 évben hozzáálltak a hátrányos helyzetűekhez.

"Zéró toleranciára van szükség a törvénysértésekkel szemben. A választók azt a jelzést adták, hogy gondot jelent számukra az alkalmazkodni képtelen etnikai csoportokkal szembeni engedékenység" - jegyezte meg.

Rafaj szerint meg kell szüntetni például a gyermeknevelés elmulasztásának tolerálását. "Az illetékes szerveknek ugyanúgy kellene fellépniük, mint a többség esetében" - fogalmazott.

Rafaj véleménye szerint Kotlebától nem tart az SNS, mivel nem vesz el tőlük szavazókat.

Andrej Danko erre úgy fogalmazott, hogy célcsoportjukat a hazafias érzelmű választók képezik, akik ugyanakkor nem hajlanak az egyenruhás felvonulókhoz és a radikális mgoldásokhoz. Hozzátette, hogy az SNS nem változtat annak módján, ahogy a választókat megszólítja. "A múlttal való kiegyezéssel, és olyan személyek kizárásával, akik a parlamenti küszöb alá tolták a pártot, egyértelműen világossá tettük, hogy büszke, tisztességes és méltó nemzeti politikát kívánunk folytatni" - jegyezte meg Danko.

Martin Slosiarik szociológus szerint az SNS, Kotleba, illetve Anna Belousovová pártja (NaS) ugyanazért a választói rétegért küzdenek. "Kotleba potenciáljának része emellett a KDH nacionalista érzelmű szimpatizánsainak megszólítása is" - tette hozzá.

Slosiarik úgy véli, hogy egyelőre nehéz megjósolni, hogy esélye nyílhat-e bekerülni a parlamentbe 2016-ban. Kotleba 71 ezer szavazattal lett megyeelnök, míg 2012-ben a legkisebb parlamenti párt, az SaS 150 ezerrel jutott be. Előbbi ugyanakkor csak egy megyei, míg utóbbi országos szavazatokat takar.

SME/para