Elnökválasztás: Bósza János visszalép az "elnökjelöltségtől"

Bósza János komáromi civil aktivista októberben jelentette be, hogy indulna az elnökválasztáson. Ehhez ugyanakkor 15 ezer aláírás összegyűjtésére volna szüksége.

Elnökválasztás: Bósza János visszalép az "elnökjelöltségtől"

A szerkesztőségünkbe is eljuttatott állásfoglalásában közli, "Bósza János köztársasági elnökjelölt, hivatalosan is bejelentem, hogy visszalépek a jelöltségemtől egy olyan független civil jelölt javára, aki nem megosztó személyiség lesz, hanem minden magyar számára elfogadható, legyen az hidas, emkápés, vagy egyszerűen civil".

Egyúttal felszólította az MKP döntéshozóit, hogy "ne pártkatonát jelöljenek, hanem egy elismert magyar nemzetiségű civilt, akinek a személye nem vált ki felesleges indulatokat és az áhított egységes magyar képviselet irányába röpíthetné a felvidéki magyarságot". Úgy véli, egy civil jelölt pozitívan hathat "a megosztott szlovákiai magyarságra". Hozzátette, hogy "nyílt MKP-s és csendes Hídas támogatással és a civil szféra odafigyelésével még a második körbe is repíthető".

Magányos harcos

Bósza János 2008-ban bukkant fel a szlovákiai politikai palettán, amikor a Nomos Regionalizmus Polgári Társulást elindítva Dél-Szlovákia autonómiáját kezdte szorgalmazni. A társulást a belügyminisztérium még abban az évben feloszlatta, Bósza ekkor volt talán aktivista-karrierje csúcsán, még a TA3 hírtelevízió vitaműsorában is szerepelt - ahol nem akárkivel vitázott, hanem az éppen kormányzó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) akkori alelnökével, Anna Belousovovával.

Azóta Bószát inkább magányos harcosként lehet jellemezni, 2009-ben sikertelen "békemenetet" szervezett, tiltakozott a komárom Cirill-Metód szobor avatási ünnepségén, polgármester-jelöltként indult a komáromi önkormányzati választásokon, majd 2012-ben újabb békemenetet szervezett, Komáromból Pozsonyba gyalogolt.

-para-