Hrušovský az MKP-jelölt ellenére is számít a magyar szavazatokra

2013. november 28. - 12:19 | Belföld

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd támogatását élvező államfőjelölt annak ellenére is számít a magyar szavazók támogatására, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) saját jelöltet indít a jövőre esedékes köztársaságielnök-választáson.

Hrušovský az MKP-jelölt ellenére is számít a magyar szavazatokra

"Minden polgár államfője szeretnék lenni, és a kisebbségek támogatásáért is folyamodom. Egy jelöltnek annak ellenére is maximálisan törekednie kell az emberek támogatásának megszerzésére, hogy egy párt más megoldást javasol." - mondta a TASR hírügynökségnek Pavol Hrušovský (KDH) kereszténydemokrata politikus, államfőjelölt. Hozzátette: tiszteletben fogja tartani az MKP vonatkozó döntését.

Hrušovský már korábban is beszélt arról, hogy pártállástól függetlenül számít a polgárok támogatására. A politikus szerette volna megszerezni a parlamenten kívüli MKP támogatását is. Ezzel kapcsolatban Berényi József pártelnökkel is kezdeményezett egy találkozót, amire a megyei választások két fordulója között került sor. Berényi akkor a megyei választások témájára koncentrált, de Hrušovský továbbra is találkozni akar Berényivel a köztársaságielnök-választással kapcsolatban is.

Az államfőjelölt szerint minél több személy akarja jelöltetni magát, annál inkább csökken a jelenlegi elnökjelöltek győzelmi esélye. Ebből kifolyólag szerinte egy olyan módszert kéne találni, "amivel a közvéleményt meg lehet győzni arról, hogy olyan jelölt is létezik, aki nem hatalomra vágyik, hanem segíteni akar az országnak". Hrušovský azt állítja, ő pontosan ilyen jelölt.

Az MKP november 26-án jelentette be, hogy saját államfőjelöltet kíván állítani. A sajtó lehetséges jelöltként Bauer Edit EP-képviselőt emlegeti. Bauer Európai Parlamenti megbízatása tavasszal jár le, a párt EP-választási listáján pedig várhatóan Csáky Pált kapja az első helyet. Eddig az MKP-nak két EP-képviselője volt, viszont mivel a Híd is pályázik az EP-be, már csak egy MKP-s jelöltnek lesz reális esélye a bejutásra.

(tasr/parameter)