A szlovákot oktassák idegen nyelvként a magyar iskolákban!

2013. november 29. - 16:26 | Belföld

Érsek Árpád (Híd) parlamenti képviselő levélben fordult az iskolaügyi miniszterhez, amelyben arra kéri, hogy rendelettel biztosítsa a szlovák nyelv idegen nyelvként való oktatását a magyar tannyelvű alap- és középiskolákban - közölte a Paraméterrel Dusík Franciska, a Híd szóvivője.

A szlovákot oktassák idegen nyelvként a magyar iskolákban!

A Híd azért tartja szükségesnek a szlovák nyelv idegen nyelvként való oktatásának bevezetését, mert ez javítaná a magyar anyanyelvű tanulók szlovák kommunikációját.

A szlovákiai magyar tannyelvű iskolákban az állami tanterv szerint specifikus tantárgyként tanítják a szlovák nyelvet, azaz mint második nyelvként - a diákok anyanyelve után.

A TASR hírügynökség értesülése szerint az Állami Pedagógiai Intézetben jelenleg is folyik az ezt érintő oktatási program átalakítása, és az intézet szívesen fogadja a reformot érintő javaslatokat - közölte Michal Kaliňák, az oktatásügyi minisztérium szóvivője.

Jelenleg a szlovákiai iskolák diákjainak alapfokon - a harmadik évfolyamtól - kötelező tantárgy az angol nyelv, másodfokon pedig kötelezően választaniuk kell egy következő idegen nyelvet is. A Dušan Čaplovič vezette oktatásügyi minisztérium ezt úgy kívánja megváltoztatni, hogy az alapiskola harmadik évfolyamában egy idegen nyelvet kéne választani kötelezően - nem feltétlenül az angolt -, a középiskolákban pedig a további idegen nyelv tanulása nem kötelező, csak választható lenne.

A miniszter az iskolaév kezdetén a magyar tannyelvű iskolák szituációjáról is beszélt. Szeptemberben azt mondta, "anyanyelvükön kívül ezek a gyerekek szlovákul is tanulnak, ami számukra idegen nyelv, harmadikos kortól pedig egy további idegen nyelvet kell választaniuk, másodfokon pedig egy következőt. Géniuszoknak kell lenniük, hogy ezt bírják. Traumatizáljuk azokat a gyerekeket, akik nem olyan fogékonyak az idegen nyelvekre".

(parameter/tasr)