Üres ipari parkokra, nem létező munkahelyekre eltapsolt milliók

2013. december 2. - 15:04 | Belföld

A gölnicbányai járásban 600 négyzetkilométerre és 30 ezer lakosra 4 ipari park jut. Kiépítésük több millió euróba került.

Üres ipari parkokra, nem létező munkahelyekre eltapsolt milliók

A Gölnicbányai járásba befektetőt találni szinte lehetetlen a rossz infrastruktúra miatt. Kojšov, egy 700 lakosú zsákfalu ipari parkja például 1,5 euróba került – 60 ember számára kellett volna új munkahelyet jelentsen.

Két éve a Boxperfect Slovakia kft. – anyacége Angliában van – telepedett itt meg és alkalmazott 20 főt ajándékcukorka csomagolóanyagának gyártására.

„Előzetes információink szerint a cég csak év végéig marad nálunk. Egyelőre nem találkoztunk a képviselőikkel, nem tudjuk, lesz-e munkája az ott dolgozóknak vagy elbocsájtják őket. Eperjesre költöznek (Prešov), mert nem felel meg nekik az infrastruktúra. Az ide vezető utak nem a legjobbak, a legtöbb gondot ez a kamionjaiknak jelent.“ – nyilatkozta a falu független polgármestere, Peter Sčurko.

A cég maga elzárkózott a további információk átadásától azzal, hogy azt majd az anyavállalat képviselői teszik meg december elején.

A kojšovi ipari park így megüresedik. Hasonló problémával küzdenek a szomszédos Gölnicbányán (Gelnica) is. A városban a központban alakítottak át egy régebbi épületet befektetőket várva oda – azoknak azonban nyoma sincs. Az épület üresen áll.

„Beszéltünk a német nagykövettel, az első kérdése az volt, hogy milyen messze van az autópálya. Miután elmondtuk, hogy vagy 50 kilométerre, azt felelte, hogy az messze van. Több érdeklődő is hasonlóan reagált.“ – írta le a helyzetet Gölnicbánya polgármester-helyettese, Ladislav Gross (Smer).

Ezt az ipari parkot 240 ember munkahelyének szánták és 4,2 millió euróba került.

Gölnicbányán legalább az inkubátorházat sikerült megtölteni – ma 95%-ban teli van. A legnagyobb munkáltató az Elektroconnect kft., amelynél 160 ember készít építkezési gépekbe huzalkötegeket.

Az ipari inkubátorban a legnagyobb előny az alacsony bérleti díj, ami egy éven keresztül 10euró négyzetméterenként.

A 6 kilométerre lévő Jaklovce ipari parkja is jórészt üres. A négy gyártó-hangárból csak kettőben folyik munka.

„Természetesen 100%-os elfoglaltságra törekedünk. Csakhogy nem az önkormányzat feladata idevonzani a befektetőket. Erre van az állami SARIO ügynökség, mellyel tartjuk a kapcsolatot.“ – nyilatkozta Pavol Kuspan (OKS) polgármester.

A negyedik ipari park Švedlárban van – itt csak ígéretük van egy befektetőtől.

A Gölnicbányai járás nem az egyedüli, melyben több üres ipari park is van, melyet gond megtölteni. A Gazdasági Minisztérium szerint korábban az volt az alapkoncepció, hogy sok kis területtel rendelkező ipari park jöjjön létre, melyek a kisebb beruházókat vonzanák.

Csehországban más koncepció érvényesült – itt az állam kevesebb, de nagyobb alapterületű ipari parkot hozott létre. A minisztérium képviselői szerint az ipari parkok lefoglaltságáért a helyi önkormányzatok a felelősek.

„A beruházásról szóló kérvényben szerepelt a nyilatkozat, hogy sikeres pályázat esetén lesz befektető is.” – állítja S. Jurikovič szóvivő. Szerinte kedvező bérleti szerződést kellene kínálniuk az önkormányzatoknak, rugalmasan kezelni az építkezési engedélyeket és a környezetvédelmi engedélyeket.

„Természetesen ehhez kell az önkormányzat megfelelő technikai és nyelvi felkészültsége is.” – tette hozzá a Gazdasági Minisztérium képviselője.

- sme.sk/para -