Vareha hirtelen megbetegedése miatt elmaradt a bírósági tárgyalása

2013. december 2. - 19:15 | Belföld

Hétfőn kezdődött volna Mikuláš Vareha zempléni vállalkozó új büntetőpere, azonban hirtelen megbetegedése miatt későbbi időpontra halasztották a tárgyalás kezdetét. Varehát a trencséni börtönkórházban ápolják.

Vareha hirtelen megbetegedése miatt elmaradt a bírósági tárgyalása

A büntetőbíróság a vállalkozót áprilisban 11 év börtönbüntetésre ítélte, azonban a Legfelsőbb Bíróság novemberben megszüntette az elsőfokú bíróság által meghozott ítéletet, mivel szerintük a vád csak "részben volt megalapozott".

Varehát adó és járulékfizetéssel kapcsolatos csalásokkal vádolták. Az ügyészség szerint több mint 58 millió eurós kárt okozott az államnak. Vareha 11 saját cége egymás közötti fiktív üzletelés lebonyolításával okozott kárt. Az áru valójában el sem indult a raktárakból, nem cserélt gazdát, mindez csak papíron történt meg. A cégek többségének alkalmazottjai sem voltak, sőt vagyonnal sem rendelkeztek.

A vádirat a 414 millió szúval, illetve 55 millió almafa oltószemmel való kereskedelmet foglalja magába, amelyet Vareha 11 saját vállalkozása bonyolított le egymás között. A kár 58 millió euróra rúg, amelyből mintegy 57,5 millió az adórövidítés, és félmillió az illetéktelen ÁFA-igénylés.

sita,tasr/para

Címkék: Mikulás Vareha