Holnap tüntetés lesz Pozsonyban a kisiskolák megmentéséért

2013. december 3. - 17:14 | Belföld

Szerdán a pozsonyi parlament előtt a kisiskolák megmentéséért tart tüntetést a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Híd, az MKP, a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Diákhálózat.

Holnap tüntetés lesz Pozsonyban a kisiskolák megmentéséért

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának vonatkozó közleményét változtatás nélkül közöljük:

Aggasztó eseményeknek nézünk elébe: ha a parlament a héten rábólint, akkor módosul az oktatási törvény. A minimális diáklétszámokra vonatkozó kvóták módosítása és utána a finanszírozási szabályok megváltoztatása hosszú évekre tönkreteszi és a megszűnés határára sodorja a kisiskolákat.Éppen azokat az intézményeket, melyek most még az egyébként is nehéz helyzetű régiókban valamelyest megkönnyítik a helyi diákok és családok életét. A kisiskolák megszűnésének nem szabad megtörténnie!

Nem maradhatunk tétlenek, amikor a kistelepülések visszafejlesztése és a vidék leépítése folyik. A modern falurombolás ellen fel kell lépni! A vidéknek is joga van a művelődéshez és az oktatáshoz. A szerda délután zajló tüntetés résztvevői egy koporsót tesznek a parlament elé – jelezve, hogy a képviselők eltemetni készülnek a kisiskolákat és ezzel a régiók jövőjét. Mi határozottan tiltakozunk ez ellen és küzdünk a kisiskolák fennmaradásáért! Az iskola – a jövő. Mi azt akarjuk, hogy minden vidéki településnek legyen jövője!

A tüntetés programja:

15:00 - tervezett kezdés
A rövid beszédeket tartja:
- Pék László (Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége)
- Ondrej Dostál (OKS) és Miroslav Kusý professzor
- A. Szabó László (MKP) valamint Érsek Árpád (Híd)

A tüntetés a tervek szerint egyórás lesz. Aki gondolja, mécseseket és fáklyákat is hozhat magával, az időjárásra való tekintettel a rendezvény közben meleg italt biztosítanak a szervezők.

(para)