Jahnátek elvenné az erdőt a gombászóktól és a természetjáróktól

2013. december 3. - 15:44 | Belföld

Az erdőgazdálkodási törvény módosítása, amely a mezőgazdasági minisztérium műhelyéből került ki, korlátozná a belépést az erdők területére.

A Jahnátek-féle törvénymódosítás a gombászokat is felháborította. Az új javaslat ugyanis elrendeli, hogy az emberek a gombát és az erdei gyümölcsöket csak saját használatukra szedhetik, ellenkező esetben az erdőbe való belépéshez engedélyt kell kérniük az erdő fenntartójától. Egy igazi gombászás tehát már nem olyan lesz, mint eddig - közölte a Paraméterrel a Híd sajtótitkára.

„Ki fogja eldönteni, hogy a gombát nyereségvágyból szedtük-e, vagy azért, hogy otthon serpenyőben elkészítve magunk fogyasszuk el? Nincs ilyen ember“ - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Simon Zsolt, a Híd parlamenti képviselője.

„Ha érvényes lesz az a kitétel, amelyet maga Jahnátek miniszter javasolt és nyújtott be a parlamentbe, akkor meggyőződésem, hogy az országban senki sem fog sem gombát, sem erdei gyümölcsöket szedni. Az lenne az ideális, ha a kormány – úgy, ahogy azt magam javasoltam – visszavonná és átdolgoztatná a törvényt. Ez a törvény a komjáti szakemberek szörnyszülöttje“ tette hozzá a miniszter születési helyére utalva Simon, aki bírálta azt is, hogy a törvény korlátozza az erdei utak használatát, amelyek esetében szintén előzetesen meg kell állapodni a tulajdonosokkal.

(para)