Járásainkban 2035-ig a lakosság elöregedése és létszámuk fogyása várható

2013. december 4. - 14:46 | Belföld

2035-ig nőni fog mind a 79 szlovákiai járásban a lakosság átlagéletkora, emellett a járások 90%-ában a lakosság természetes fogyása figyelhető majd meg. Ez derül ki a lakosság fejlődésével kapcsolatos járási előrejelzésekből, amelyet az Infostat, a Komenský Egyetem Természettudományi Kara és a Szlovák Tudományos Akadémia állított össze.

Boris Vaňo az Infostat demográfiai központjának vezetője közölte, hogy az országosan érvényes demográfiai trendek regionális viszonylatban is megfigyelhetők, ami a lakosság gyarapodásának csökkenését, valamint a lakosság elöregedését illeti. Elmondása szerint 2035-ig minden járásra a lakosság természetes és teljes fogyása lesz jellemző. Vaňo hozzátette, hogy az előrejelzett időszak végén 69 járásban figyelhető meg majd a lakosság természetes fogyása, és csak a fennmaradó tízben a természetes gyarapodás.

A szakértő szerint ez abból adódik, hogy a világháború utáni, populációs szempontból erős generációk elérik a termelékenységi időszakuk végét, a 70-es évek erős generációi a reprodukciós időszakuk végét, és a populációs szempontból gyenge, 1990 után született generáció a reprodukciós időszakot.

Branislav Šprocha az SzTA-tól kifejtett, hogy a termékenységet tekintve is negatívak a trendek. "Az európai térség egyik legtermékenyebb államából a világ egyik legterméketlenebb országává válik Szlovákia.

A tíz gyarapodó járás az előrejelzések szerint északi vonalon a Késmárki (Kežmarok) és Ólublói (Stará Ľubovňa) egészen a Nagymihályiig (Michalovce), az árvai és kiszucai régióban a Námestovói, Tvrdošíni és Bytčai, valamint közvetlenül a főváros környékén a Szenci és a Malackai (Malacky).

A szakértők közölték, hogy a lakosság elöregedésének problémáival, például a munkapiaci stagnálással, vagy a szociális és egészségügyi szolgáltatások iránti igény megnövekedésével számolhatnak a fogyatkozó járások, ugyanakkor a munkanélküliség vagy képzetlen munkaerő tekintetében Északkelet-Szlovákiában is problémák adódhatnak.

TASR/para