Kaliňák megmagyarázza, miért nem lehet Pered Tešedíkovoból

2013. december 5. - 17:15 | Belföld

Egyetlen szervnek sem volna szabad figyelmen kívül hagynia és indokolatlanul elutasítania a polgárok követelését - áll Érsek Árpád (Híd) csütörtöki közleményében, melyet a Híd párt sajtóosztálya juttatott el a Paraméternek.

Kaliňák megmagyarázza, miért nem lehet Pered Tešedíkovoból

"Robert Kaliňák belügyminiszter válaszlevele Érsek Árpádnak, a Híd képviselőjének, még jobban kihangsúlyozza a Híd és a kormány eltérő értelmezését az ügyről. Míg a Smer-SD hivatalnokai és politikusai a lakosok kérvényének megtagadására keresik a törvényes lehetőséget, addig Érsek Árpád arra a tényre mutat rá, hogy egyetlen szervnek sem volna szabad figyelmen kívül hagynia és indokolatlanul elutasítania a polgárok követelését. Főleg akkor nem, ha az egy érvényes népszavazáson alapszik, ami a demokrácia egyik megnyilvánulási formája" - áll a Híd közleményében, melyhez a párt szóvivője mellékelte a belügyminiszter válaszlevelét is, melyben Érsek Árpád parlamenti képviselő megkeresésére fejtette ki a Pered-ügyet érintő álláspontját.

Kaliňák a levélben leszögezi: a hatályos törvény szerint a kormány az a szerv, amely a végső döntést meghozza egy helységnév megváltoztatásával kapcsolatban. "Fontos annak tudatosítása, hogy a változtatást érintő kormányhatározatot csakis az érintett település hozzájárulásával, és törvényes keretek között lehet végrehajtani. A jogerős helyi népszavazás tehát törvényi feltétele a helységnév megváltoztatásának, viszont a végleges döntés meghozatalában nem számít kötelező érvényűnek a kormány számára" - írja Kaliňák. Álláspontja szerint a kormánynak több "faktort" is figyelembe kell vennie a döntés előtt.

Ezen körülményekkel kapcsolatban a belügyminiszter megjegyzi: ha a kormánynak kötelező lenne eljárnia a helyi népszavazás eredménye szerint, akkor feleslegessé válna a települések irányításáról szóló törvény, mely alapján a helységnév megváltoztatásának joga kizárólag a kormányé.

"A települések irányításáról, és az államnyelvről szóló törvény értelmében a Szlovák Köztársaságban hivatalosan kizárólag államnyelven lehet elnevezni a településeket, vagy településrészeket. A belügyminisztérium terminológiai bizottságának albizottsága nem értett egyet a településnév megváltoztatásával, az albizottság határozatát pedig a kulturális minisztérium is jóváhagyta, a tárca szintén nem értett egyett azzal, hogy Tešedíkovoról Peredre változzon a település neve.

(parameter)