SNS: A kormánynak meg kell tudnia, kik vették fel a magyar állampolgárságot

2013. december 5. - 21:13 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azt követeli a kormánytól, hogy szerezze meg azon szlovák állampolgárok listáját, akik felvették a magyar állampolgárságot.

SNS: A kormánynak meg kell tudnia, kik vették fel a magyar állampolgárságot

"Az etnikai alapon zajló egyszerűsített honosítás sérti Szlovákia érdekeit, ráadásul a magyar állampolgárságért folyamodók megsértik a szlovákiai törvényeket" - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Andrej Danko, az SNS elnöke.

A nemzetiek vezetője hozzátette: Budapesten ma tette le állampolgársági esküjét az ötszázezredik határontúli magyar. "Nem szlovák állampolgárról van szó, de ezzel kapcsolatban az SNS arra figyelmeztet, hogy Szlovákiának nincsenek információi arról, mennyi szlovákiai polgár rendelkezik magyar állampolgársággal. Budapest annak ellenére biztatja az állampolgárság felvételére a szlovák állampolgárokat, hogy tisztában van vele: Szlovákiában ez törvénysértésnek számít" - figyelmeztet Danko.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy sem Szlovákia, sem Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét.

"Szlovákia területén több száz olyan személy élhet, aki felvette a magyar állampolgárságot, így elvesztette a szovákot, de mivel titokban tartja ezért továbbra is állami funkciókat tölthet be, a közigazgatásban vagy az önkormányzatokban tevékenykedhet, esetleg a rendőrség vagy a titkosszolgálat tagja lehet" - állítja az SNS elnöke.

"A szlovák kormány már tervezi az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tenné egy másik állampolgárság felvételét, csak ennek feltétele az lenne, hogy az adott személy állandó lakhellyel rendelkezzen az adott országban. Viszont a jelenleg hatályos törvényt már hosszú ideje megsértik" - zárta nyilatkozatát Andrej Dannko.

(parameter/tasr)