Harabin előadott - Lipšic egy idióta, az újságírók narkósok és alkoholisták

2013. december 6. - 09:54 | Belföld
Harabin előadott - Lipšic egy idióta, az újságírók narkósok és alkoholisták

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint a jogi hivatásnál érvényes a zéró tolerancia, de "az újságíró idióta, narkós is lehet" - írja a SME.

Harabin, aki hosszú ideje pereskedik több sajtótermékkel is, A jogvédő szervek címmel tartott előadást a főiskolán, ahova Ladislav Polkától, egykori HZDS-es képviselőtől kapott meghívást - az ő ideje alatt volt Harabin miniszter. A második Dzurinda-kormány idején Polka független képviselőként a jobboldali kormányt támogatta, amikor Dzurindáék kisebbségbe kerültek. Harabint ragyogó bíróként mutatta be a hallgatóknak, aki mindig vállalja véleményét.

Štefan Harabin - szokás szerint - az alkotmánybíróságot, és a Specializált Büntetőbíróságot kritizálta. "Ezek az emberek Svidníken, vagy Nagykürtösön még csak bírójelöltek sem lehetnének, csak azért mentek oda, mert ott hatszor annyit kereshetnek" - mondta.

"A harmadik szektort azért fizetik, hogy káoszt idézzen elő, és destabilizálja a helyzetet" - mondta az egyetemi hallgatóknak. Arra is panaszkodott, hogy az ő kritikusai össze vannak kötve a harmadik szektorral.

"Nyilvánvaló, hogy Štefan Harabin mentális világában nincs tér egy harmadik szektornak" - nyilatkozta a kijelentésekkel kapcsolatban Filip Vagač korábbi kormánybiztos. Szerinte szomorú és megbocsáthatatlan, hogy a szlovákiai igazságügy egyik legfelsőbb vezetője így nyilvánít véleményt egy egyetemi előadáson. "Az ilyen kijelentéseknek legfeljebb a marxizmus és leninizmus történelmi sértegetéseiről szóló előadáson lenne helyük."

Lipšic is idióta

Harabin szerint több jobboldali politikus gyanúsítható korrupcióval a Gorilla-iratok alapján. A Legfelsőbb Bíróság elnöke arról viszont nem beszélt, hogy a Páneurópai Főiskolára őt meghívó Polka is nyakig benne van az ügyben - ugyanis az iratok szerint a második Dzurinda-kormány idején kenőpénzért cserébe, vagy bizonyos üzleti érdekek mentén működött együtt a kormányzó pártokkal.

Daniel Lipšic korábbi igazságügyi- és belügyminisztert Harabin egyszerűen leidiótázta, valamint sértegette Lucia Žitňanskát, az SDKÚ volt igazságügyi miniszterét is. Szerinte Žitňanská nem ért a joghoz, és szerinte büntetőjogilag kéne felelősségre vonni azért, mert minisztersége idején négy fegyelmi eljárást is indított ellene.

Harabint ezután a hallgatóság figyelmeztette, hogy Žitňanská tanít is a Páneurópai Főiskolán. "Ez rendben van, jöjjön csak ide, én ezt nyugodtan megmondom a szemébe is" - reagált Harabin.

"A személyes támadások a játszma részei, mellyel Harabin meg akarja tartani a status quo-t az igazságügyben" - mondta Žitňanská, aki méltánytalannak nevezte Harabin előadását.

Meglepő módon a jogászhallgatók jól szórakoztak Harabin előadásán, a végén meg is tapsolták. Nem kapott kellemetlen kérdéseket. "Azt gondoltam, hogy Baki Sadikiról fogtok kérdezni" - mondta az egyetemistáknak.

Harabin azt állítja, ha bármilyen oktatási intézménytbe hívják előadni, igyekszik eleget tenni a felkérésnek. "Ilyen esetekben általában telt ház vár. Egyértelműen pozitív, hogy a diákokat érdeklik a társadalmi történések."

(sme.sk)