Több kompetenciát kapnak a háziorvosok

2013. december 6. - 17:08 | Belföld

Január 1-től több kompetenciával rendelkeznek majd a háziorvosok, több olyan kivizsgálást és beavatkozást is elvégezhetnek majd, melyekre eddig nem volt felhatalmazásuk.

Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem közölt részleteket a változásokkal kapcsolatban, a szakmát és a nyilvánosságot is csak a jövő hét folyamán informálják a részletekről.

"A háziorvosok kompetenciáinak bővítése egy olyan intézkedés, amivel a minisztérium igyekszik felzárkóztatni Szlovákiát a környező országokhoz. Igaz, hogy a beavatkozások nagyon kis része, mindössze 4 százaléka történik a háziorvosi rendelőkben, viszont külföldön a diagnosztika legnagyobb része a háziorvosoknál történik" - közölte az egészségügyi tárca szóvivője, Zuzana Čižmáriková.
A háziorvosok tehát nálunk is fontosabb szerepet fognak kapni. Az új kompetenciák, például az apróbb sebészeti beavatkozások ráadásul bevételt is teremtenek a háziorvosok számára.
A Magánorvosok Szövetségének elnöke, Ladislav Pásztor szerint a kompetenciák bővítése elengedhetetlen, ráadásul ez az intézkedés társadalmi igényt elégít ki. Elmondása szerint egyre több szív- és érrendszeri megbetegedést, valamint diabéteszt regisztrálnak, és az ilyen páciensek egyes problémáit a háziorvosok is maradéktalanul el tudják látni.
(parameter/tasr)