Idegen nyelvként oktathatják a szlovákot a magyar iskolákban!

2013. december 12. - 10:16 | Belföld

A Szlovák-Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság szerdai ülésén az oktatásügyi minisztérium képviselője, Ján Jaraba elismerte, a minisztérium nézete szerint is idegen nyelvként kell tanítani a kisebbségi iskolákban a szlovák nyelvet – közölte a szerkesztőségünkbe is eljuttatott állásfoglalásában a Híd párt.

Idegen nyelvként oktathatják a szlovákot a magyar iskolákban!

Solymos László, a Híd alelnöke és parlamenti frakcióvezetője mérföldkőnek tartja ezt a kijelentést. Úgy látja, a párt több éves igyekezete most beérhet.

"Most már a minisztérium is belátja, mindenkinek az az érdeke, hogy a magyar iskolába járó diákok tisztességesen megtanuljanak szlovákul. Ez annál is inkább fontos, mert a gyereküket szlovák iskolába írató magyar szülők többnyire éppen a szlovák nyelvoktatás hiányosságai miatt döntenek így.“ – jelentette ki a vegyes bizottsági ülés után Solymos László.

A politikus emlékeztetett, hogy párjuk a kisebbségi oktatásügyet érintő minden dokumentumában hangsúlyozta ennek a szemléletváltásnak a fontosságát, hasonlóképp a szlovák nyelvet oktató szakpedagógusokhoz.

"Remélem, ezzel elindul az érdemi szakmai munka is, azaz minél előbb kiadják azokat tankönyveket és bevezetik azt a módszertant, amely tükrözi ezt a szemléletváltást" - húzta alá Solymos, aki egyúttal bízik abban, hogy ezzel sikerül eloszlatni azt a tévhitet, hogy a gyerekek a magyar iskolában nem tanulnak meg szlovákul, és ezért nem fognak tudni érvényesülni.

Tavaly szeptemberben még úgy látta az oktatásügyi minisztérium, hogy az anyanyelvi oktatás jelenti a kisebbségi iskolák diákjai számára a terhet.

Dušan Čaplovič idén nyáron, a gombaszögi táborban viszont már beszélt arról, hogy a szlovák nyelvet idegen nyelvként lehetne oktatni.

2010-ben mi is készítettünk a témában egy - nem reprezentatív - olvasói ankétot.

-para-