Magas-Tátra: a magyarok elmaradtak

2013. december 16. - 13:35 | Belföld

A korábbi évekhez képest lassabban indul az idén a síszezon a Tátrában, az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárás miatt.

Magas-Tátra: a magyarok elmaradtak

A síközpontokban lévő aktuális hóhelyzetről tájékoztató honlap jelentése szerint az elmúlt hétvégén 25 síközpont üzemelt a hegyekben, mintegy fele annak, amennyi tavaly ilyenkor már nyitva tartott.

Ezen a héten, csütörtökig 15 jelentősebb síközpont tart nyitva a Tátrában, köztük Donovaly, Jahodná, Chopok és a Ski Bachledová, a hét végére pedig várhatóan tovább bővül a nyitva tartó központok száma. Az, hogy az idei szezon a szokottnál némileg lassabban indul, a síközpontok üzemeltetői szerint az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárásnak tudható be.

"Természetes hóból a szezonhoz képest valóban kevesebb van, ám a pályákon a körülmények a mesterséges havasításnak köszönhetően nagyon jók" - mondta el Lenka Matašovská, a Magas Tátra régió helyi idegenforgalmi szervezetének (OOCR) igazgatója, aki szerint azonban a sífutásra a Tátrában egyelőre kevés helyen adottak a feltételek.

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) igazgatója, Marek Harbulák ugyanakkor optimista, jó szezonra számít, elsősorban az utóbbi időszakban végrehajtott fejlesztések miatt, valamint azért, mert ma már a Tátrában a síközpontok közelében több élményfürdő és wellness központ is található.

Az idegenforgalom a Tátrában egyébként az idén jó nyári szezont tudhat maga mögött, az egy évvel korábbihoz képest a szállóvendégek száma 7 százalékkal nőtt. Az egy napra érkezők vendégek 12 százalékkal voltak többen, mint az előző évben, számuk 740 ezret tett ki a nyári hónapokban.

A szálláshelyek jelenlegi foglaltsága alapján a téli szezon is a vendéglátósok reményei szerint alakulhat, ami azt jelentené, hogy nem törik meg a forgalom néhány éve enyhe emelkedést mutató trendje.

"A csúcsszezonban, ami a Tátrában a karácsonyi ünnepektől az újév utánig, valamint a tavaszi szünetek idején van, a szálláshelyek foglaltsága viszonylag jó, a szilveszteri időpontban például már alig van hely" - mondta Lenka Matašovská. Az egyes szálláshelytípusokat tekintve, a régióra jellemző hegyi faházak túlnyomó többsége már hónapok óta elkelt erre az időpontra, a nagyobb szállodák foglaltsága is magas, de a kisebb panziókban és egyéb magánszállásokon még lehet helyet találni - mondta a szakember, aki bízik abban, hogy az idei téli szezon jobb lehet a tavalyinál. Az elmúlt évek során egyébként a téli szezonban átlagosan 700-800 ezer turista látogatott a tátrai üdülőkörzetekbe.

- mti/para -