"Nem javul a helyzet a bíróságokon"

2013. december 17. - 20:26 | Belföld

Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője januárban ismét rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi a parlamentben a szlovák igazságszolgáltatásban uralkodó helyzet miatt.

A politikus szerint nem javul a helyzet a szlovák bíróságokon. A bíróságokról az ellenzék legutóbb 2012. végén tárgyalt a parlamentben.

"Egy év alatt az ígéretek ellenére egyáltalán nem tapasztalható javulás. Ezt a témát mindenképpen életben kell tartani. Az igazságügyi minisztérium a leglustább az összes minisztérium közül, és az emberek érzik, hogy az igazságszolgáltatás nem működik" - mondja Gál Gábor, aki a rendkívüli ülés összehívásáról tárgyalni szeretne a többi ellenzéki párttal is.

A Híd képviselője emlékeztet arra, hogy Tomáš Borec igazságügyi miniszter egy éve olyan megoldásokról beszélt, amelyek javítani fogják az igazságszolgáltatás helyzetét. Gál Gábor most felteszi a kérdést, mit tett a miniszter egy év alatt, hol tartanak az ígéretek? Az igazságszolgáltatás Gál szerint ma a kiválasztottakat szolgálja, míg a polgárok az utolsó helyen állnak.

"Az emberek továbbra sem bíznak a bíróságokban, az eljárások egy nappal sem rövidültek, igazságot keresni normális határidőn belül szinte lehetetlen, az igazságosztás csak a kiválasztottakat illeti meg" - állapítja meg. Emlékeztet a 150-ezres kártérítésre, amit a Legfelsőbb Bíróság elnökének, Štefan Harabinnak ítéltek meg. Hogy hogyan mondanak csődöt a taláros testület konkrét tagjai, arra a képviselő példaként Karol Mello és Baki Sadiki esetét hozta fel.

(para)