A gyógyszeres terhességmegszakítás nem lesz tiltott, a sterilizáció pedig nem lesz ingyenes

2013. december 18. - 13:39 | Belföld

A képviselők elvetették az OĽaNO és az SaS javaslatait.

Richard Vašečka, Erika Jurinová és Branislav Škripek (mindhárman OĽaNO) javasolta azt, hogy tiltsák be a gyógyszeres terhességmegszakítást. A három képviselő úgy látja, hogy az orvosok részéről az abortusztabletták felírása, illetve a művi terhességmegszakítás ellentében áll azzal, amire felesküdtek. Mivel a jelenlegi törvénykezés kimondottan nem tiltja az abortusztabletták használatát, így Vašečkáék ezt szerették volna leszögezni.

Figyelmeztettek egyúttal arra, hogy európai nyomást említő hazug indokokkal regisztrálták tavaly Szlovákiában a Medabon, illetve a Mifegyne nevű szereket, miközben tíz EU-tagország nem tett így.

Nem járt sikerrel javaslatával Lucia Nicholsonová (SaS) sem, mely szerint azok az anyák, akiknek legalább négy gyermekük van, vagy 35 év felettiek három gyerekkel, igénybe vehessék az ingyenes sterilizáció lehetőségét.

Közlésük szerint a liberálisok ezzel reagáltak volna a nemrégi Sárói (Lévai járás), ahol egy édesanya a csecsemőjétt becsomagolta egy ágyhuzatba, majd beledobta a latrinába. Az újszülött meghalt. Lucia Nicholsonová (SaS) azzal érvelt, hogy a további öt gyermekét példaértékűen nevelő édesanyának lehetősége lett volna az ingyenes sterilizációra, akkor bizonyára él vele.

Nicholsonnak nem tetszik, hogy a Smer-többség tavaly elutasította ezt a javaslatot, de e téren semmit sem cselekedett. "Ez idő alatt tétlenül néztük, hogy több tucatnyi vagy több száz gyermek született a telepeket egyenesen a mélyszegénységbe" - figyelmeztetett Nicholsonová, aki a sterilizáció jelenlegi rendkívül magas árát nehezményezi, amely 300-500 euró között mozog, magán egészségügyi központokban pedig elmondása szerint még ennél is magasabb.

Az SaS elismeri, hogy a babamentő fészkek is hasonló célt szolgálnak, ennek ellenére az ingyenes sterilizáció lehetőségére egy további intézkedésként tekintenek e téren. Nicholsonová hozzátette, hogy szükség van a telepeken belüli tájékoztatásra a lehetőségekről.

Jelenleg olyan esetben kivitelezhető a sterilizáció, ha a páciens önként beleegyezik, tájékoztatják minden alternatív lehetőségről és a következményeiről is. Az erről szóló irat aláírása után még minimálisan 30 napnak el kell telnie a beavatkozásig, amely idő alatt azt vissza lehet vonni.

TASR/para