ELNÖKVÁLASZTÁS: Fico alfahímként készül kampányolni

2013. december 19. - 09:02 | Belföld

Ugyanaz a fénykép, hasonló szlogen - Robert Ficotól nem várható az eddigiektől eltérő kampány - írja a SME.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Fico alfahímként készül kampányolni

"Smerom k ľuďom", "Pre ľudí, za Slovensko", "Ľudia si zaslúžia istoty" - "Az emberek felé/irányába", "Az emberekért, Szlovákiáért", "Az emberek megérdemlik a bizonyosságot/biztonságot" - ezek voltak a Smer pártszlogenjei az előző három parlamenti választáson.

Fico szlogenje ezektől nem is igazán tér el (Pripravené pre Slovensko - Felkészülve Szlovákiáért), a fényképe pedig ugyanaz, mint a legutóbbi parlamenti választásokkor. A grafikusok vélhetően csak a nyakkendőjét cserélték ki, illetve a szöveget.

Az ország nevét már a 2009-es elnökválasztási kampányban is hangsúlyozta, amikor Ivan Gašparovič mellett állt, hasonlóképp a 2010-es parlamentin, illetve tavaly is.

A politikai marketing szakértői szerint a szlovák politikai palettán nincs senki, akinek jobban ki lenne dolgozva a kampánya, mint Ficonak vagy a Smernek.

2009

2010

2012

Michal Novota, aki korábban a csehországi Andrej Babiš kampányán is dolgozott, valamint vezette a KDH sajtóosztályát, elmondta, hogy éppen ebből kifolyólag nincs is értelme nagyon változtatni.

"A választók közti felmérések szerintem igazolnák, hogy Fico retorikai arzenálját leginkább az erő, stabilitás, egység, és a szociális biztonság védelme alkotják" - állítja. Hozzátette, hogy a 2012-es parlamenti választási kampánytól vélhetően nem fog különösebben eltérni Fico kampánya, mindössze annyira, hogy ezúttal inkább az "alfahím autoritására" fognak koncentrálni, illetve a stabilitás garanciájára a szlovák politikában.

Fico szerdai beszéde, amely során bejelentette indulását, hasonló szellemben folyt. Keményen bírálta a szétforgácsolt jobboldalt, és kijelentette, hogy káosszal járna, ha a három legfőbb közjogi méltóság nem egy táborból kerülne ki.

Oto Kóňa kommunikációs szakértő szerint Fico számára a legelőnyösebb folytatni a stabilitásról, biztonságról, a szociálisan gyengébbek segítéséről és a kormány és államfő együttműködéséről szóló kommunikációját. Úgy vélte, hogy éppen ezért két pólust igyekszik majd sugallni, miszerint az egyik oldalon ő ezt tudná biztosítani, míg ha egy ellenjelöltre szavaznának, az elhozná a világvégét.

Hasonlóképp vélekedett Ján Füle, aki dolgozott Iveta Radičová 2009-es kampányán is.

Adam Jánoš, aki szövegíróként dolgozik egy reklámcégnél, hangsúlyozta, hogy a Smer szlogenjei abban térnek el, hogy érzelmeket hordoznak magukban, és végtelenül egyértelmű dolgokat közölnek. "Abszurd lenne, ha egy politikai párt másfelé tartana, minthogy az emberek felé menjen, de valószínűleg működik, ha ezt így ki is jelenti. Hasonlóképp senki nem várná, hogy Szlovákia ellen induljon egy politikai vezető..." - szögezte le.

SME/para