Ki lesz a kormányfő? Hat esélyes van, leginkább Kaliňák!

2013. december 20. - 16:46 | Belföld

Robert Fico azt mondta, a kormányfő a Smer-SD valamelyik alelnöke lehet. Hat van belőlük.

Ki lesz a kormányfő? Hat esélyes van, leginkább Kaliňák!

Ketten azonban vélhetően azonnal kipottyannak, hiszen Vladimír Maňka nem járt sikerrel a megyei választásokon Besztercebányán, ahol megelőzte őt Marián Kotleba. Dušan Čaplovičnak pedig komoly problémái vannak az oktatásügyi minisztériumnál, ráadásul 67 éves.

A képzeletbeli listáról a harmadikat maga Fico húzta ki. Pavol Paškáról ugyanis úgy nyilatkozott a Pravda napilap hasábjain, hogy pótolhatatlan a munkája a parlament élén.

Ezáltal hárman maradnak: Robert Kaliňák, Marek Maďarič és Peter Kažimír.

Jelen pillanatban a SME a párt vezetéséhez közel álló forrása szerint a legnagyobb esélyes Kaliňák.

Kažimír esetében kételyek merülnek fel, hogy ellen tur-e állni a minisztereknek és a párttagoknak.

Maďaričnak megvan a tekintélye, ám saját bevallása szerint nincsenek miniszterelnöki ambíciói, és inkább háttérstratéga maradna.

Kaliňák egyelőre azt állítja, hogy az ilyen kérdések "koraiak, nem aktuálisak és hipotetikusak".

_____________________________________________

Pro és kontra:

Foto: SITARobert Kaliňák

+ Fico után a legnépszerűbb politikus mind a Smeren belül, mind országosan. A 2012-es parlamenti választásokon 486 ezer preferenciaszavazatot kapott, tehát ennyien karikázták a nevét. Ezzel az eredménnyel a Smer listáján második helyről induló Pavol Paškát is megelőzte. A rendőrség mellett ő felel a közbeszerzésekért, a közigazgatás reformjáért és a romaügyekért is.

- Jelölése konfliktusokhoz vezethetne a Smer kelet-szlovákiai, Pavol Paška köré tömörülő szárnyával. Már jelenleg is "uralja" a rendőrséget, és komoly befolyása van a védelmi minisztériumra is - ha pedig miniszterelnökként a SIS felett is bábáskodna, az szintén konfliktushoz vezethetne a párton belül.

_____________________________________________

Foto: SITAMarek Maďarič

+ A választási kampányok vezetőjeként a Smer legnagyobb sikerei mögött áll. Jóval kevésbé népszerű Kaliňáknál, ám a parlamenti választásokon megszerzett 185 ezer preferenciaszavazatával a negyedik helyet szerezte meg a Smeren belül. Bár a Smert a vállalkozók pártjának tartják, Maďaričhoz személyesen a párt egyik szponzora sem áll közel. A múltban a Smer koronahercegének nevezték, Ficonak ugyanis jelentős dolgokban ad tanácsokat.

- Maďaričnak a második Fico-kormányban nincs olyan észrevehető befolyása, mint az első idején. Mindkét kormányban csak a kultúrával foglalkozott.

_____________________________________________

Foto: SITAPeter Kažimír

+ Amikor Fico tegnap az őt esetlegesen követő kormányfő kihívásairól beszélt, szinte kizárólag gazdasági témákat említett: munkanélküliség, minimálbér, konszolidáció. Ezekért a területekért pedig épp Peter Kažimír fele. A pénzügyminiszter megtalálja a közös hangot a kormány olyan kritikusaival is, mint például elődje, Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). A jövőben vélhetően a jelenlegi ellenzékből kell majd találnia koalíciós partnert. Emellett Kažimír nem igazán jelent konfliktusforrást a párton belül.

- A Smer alelnökévé csak 2010-ben választották, miniszteri funkciót pedig csak 2012-től tölt be. Kaliňákkal, Maďarič-csal vagy épp Paškával szemben tehát kevesebb a tapasztalata és összehasonlíthatatlanul gyengébb a pozíciója párton belül. Emellett a választók körében sem örvend kimondottan komoly népszerűségnek.

_____________________________________________

Pavol PaškaPavol Paška

+ A parlament elnöke rendre a második a Smer választási listáin. A párt befolyásos emberei közé tartozik az egészségügy területén, és ért a hatalomhoz.

- A Smer tagjainak egy része nem csípi őt.

_____________________________________________

Foto: SITADušan Čaplovič

- Még a Smeren belül sem tetszik sokaknak, ahogy a rábízott oktatásügyi tárcát vezeti. Emellett ő maga is a nyugdíjat tervezi már. Rendkívüli meglepetés volna az ő kormányfővé választása.

_____________________________________________

Vladimír Maňka

- Őt a megyei választásokon legyőzte Marián Kotleba, amit Fico kizártnak tartott. A mindennapi nagypolitikától leszakadt, kinevezése jelen pillanatban elképzelhetetlen.

SME/para