Mit kértünk a bankoktól karácsonyra?

2013. december 26. - 19:52 | Belföld

Autóvásárlás, házimozi és bútor, régi hitel újrafinanszírozása - főként ezekre a célokra használták fel az emberek a bankok által karácsony előtt kínált fogyasztói hiteleket.

"Az év többi részével összehasonlítva a karácsony előtti időszakban az ügyfelek fokozottan fogékonyak a fogyasztói hitelekre. Novemberben és decemberben akár 50 százalékkal is megugrik a hitelkérelmek száma" - közölte a TASR hírügynökséggel Alena Walterová, a VÚB bank szóvivője.

Az idei karácsony előtt az összes szlovákiai bankban többen folyamodtak hitelért, mint a 2012-es év hasonló időszakában. A Tatra Bank a tavalyinál 20 százalékkal több fogyasztói hitelt értékesített, a Szlovák Takarékpénztár novemberben 10 ezer hitelkérelmet hagyott jóvá 42 millió euró értékben, ami a többi hónaphoz képest 30 százalékos emelkedést jelent, és az UniCredit Banknál is hasonló volt az emelkedés tendenciája. A Sberbank Szlovákia novemberben és decemberben majdnem kétszer annyi hitelt értékesített, mint az év többi tíz hónapjában.

"A gyakorlatból kiderült, hogy az összes hitelkérelem 25 százaléka a más bankokból kapott hitelek újrafinanszírozására irányul" - nyilatkozta Zuzana Ďuďáková, az UniCredit szóvivője.

A Postabank (Poštová banka) ügyfeleinél is a hitelek újrafinanszírozása az ilyenkor felvett hitelek legfőbb célja.

Az OTP szóvivője, Martina Šabo szerint sok esetben az ügyfelek karácsonyi ajándékokra költik a fogyasztói hiteleket.

A Sberbank által készített felmérés szerint az év végi hitelekből sokszor autót vásárolnak az ügyfelek, de gyakori, hogy otthonuk felújítására költik a könnyen jött pénzt. A szóban forgó felmérés szerint az ügyfelek minél kisebb részleteket akarnak fizetni, ezért novemberben és decemberben a Sberbanknál is népszerű volt a korábban felvett hitelek újrafinanszírozása.

A karácsonyi ünnepek előtt a bankok főként az akciós kamatokkal, és a hitelt érintő ügyintézési díj elengedésével próbálták magukhoz csalogatni hitelek iránt érdeklődőket.

(tasr/parameter)