94 millió eurónyi adócsalást sikerült leleplezni 2013-ban

2013. december 27. - 12:59 | Belföld

A Pénzügyi Igazgatóság, az adóhivatalok, a rendőrség és a főügyészség együttműködésének köszönhetően 94 millió eurónyi adócsalást sikerült leleplezni a 2013-as évben.

94 millió eurónyi adócsalást sikerült leleplezni 2013-ban

"Az elért eredményeket részeredményként értékelem, melyekkel nem lehetek teljesen elégedett. Az adócsalásokat érintő büntetőeljárások során intenzívebbé és hatékonyabbá kell tenni a hatóságok munkáját" - mondta a statisztikák nyilvánosságra kerülését kommentálva Jaromír Čižnár főügyész.

Čižnár július 17-i beiktatását követően az adócsalások elleni harcot jelölte meg egyik elsődleges céljaként.

A főügyész elmondása szerint további prioritásai közé tartozik a kiskorúak és a nők ellen irányuló erőszakos bűncselekmények elleni harc. "Az ügyészség átszervezésével és az emberi erőforrások átcsoportosításával olyan alapvető területeken kívánom hatékonyabbá tenni az ügyészségi munkát, mint például a kiskorúak, vagy a nők elleni bűncselekmények megakadályozása" - ismételte céljait Čižnár, aki szerint ezt bizonyítja az ügyészség elkötelezettsége a hatalmas sajtóvisszhangot kiváltó esettel kapcsolatban, mely során egy kislányt szülei halálra kínoztak, majd mostohaapja és édesanyja három évig egy lezárt szobában tartotta a holttestét Pozsonyban.

"Sajnos úgy gondolom, hogy nagy rezervákkal rendelkeznek azok a hatóságok, melyeknek a bántalmazott kiskorúak és nők védelme is a hatáskörükbe tartozik. A hatóságok részéről csak aktív és felelős hozzállással lehet felszámolni ezt a problémát és megoldani a konkrét személyek helyzetét" - hangsúlyozta a főügyész

Jaromír Čižnár már hat hónapja vezeti a főügyészséget, eddigi tevékenységét értékelve elmondta, azt szeretné, hogy az ügyészségi eljárások felgyorsuljanak, hogy egy eljárás ne húzódhasson el évekig.

Az ügyészségi regiszterből származó adatok alapján ebben a tekintetben nagyon enyhe fejlődés tapasztalható, a 2011-es és a 2012-es évvel összehasonlítva 2013-ban 0,43 százalékkal csökkent az egy évnél tovább tartó eljárások száma.

"Céljaim közé tartozik, hogy az eljárások időhúzás nélkül valósuljanak meg, és amennyiben az ügyészek részéről ok nélküli időhúzást tapasztalok, gondoskodom róla, hogy felelősségre legyenek vonva" - jelentette ki Čižnár.

2013. január 1-től november 30-ig összesen 34 282 beadvány érkezett a főügyészségre.

(tasr/parameter)