2014-ben is folytatódik Malina Hedvig meghurcolása

2013. december 31. - 16:41 | Belföld

A Főügyészség 2013-ban is képtelen volt lezárni Malina Hedvig hét éve húzódó ügyét.

2014-ben is folytatódik Malina Hedvig meghurcolása

"Az ügyész H. M. Ž. ügyében az adott törvényi keretek között jár el. Amint az eljárás lezárul, a nyilvánosságot is tájékoztatjuk a fejleményekről" - közölte a TASR hírügynökséggel Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő.

Malina-Žák Hedviget legutóbb december 16-ra idézték be pszichiátriai kivizsgálásra, az orvosok azonban elutasították a vizsgálat lefolytatását, mivel Hedvig közölte velük: úgy érzi, nagy nyomás nehezedik rá. "A szakértői bizonyításnak azonban folytatódnia kell, mert a szakértők minden olyan orvost meghallgathatnak, akik a közelmúltban vizsgálták és gyógyították a 2006-ban megvert nőt" - nyilatkozta Roman Kvasnica, Hedvig ügyvédje.

A sikertelen pszichiátriai vizsgálatot követően Hedvig december 20-án bejelentette: felvette a magyar állampolgárságot, és családjával Győrbe költözik. Szlovák nemzetiségű férje szlovák állampolgár marad, továbbra is Szlovákiában fog vállalkozni, viszont ő is Győrben fog élni a családdal. Hedvig elmondása szerint azért hagyja el Szlovákiát, mert elege van a hatóságok zaklatásából, abból, hogy az idézéseket folyamatosan rendőrök kézbesítik neki, és ez már gyermekeit is nagyon megrázta.

Malina Hedviget jelenleg hamis tanúzással vádolja az ügyészség, az eljárás jelenleg a bizonyítás fázisában van. Szeptember második felében a hírek arról szóltak, hogy az ügyet egy új ügyész kapta meg, akinek akkori tervei arról szóltak, hogy 2013. végéig sikerül lezárni az ügyészségi eljárást.

Malina Hedvig ügye azzal kezdődött, hogy 2006. augusztus 25-én bőrfejűek megtámadták és megverték őt Nyitrán, pólójára magyarellenes jelszavakat firkáltak. Hedvig azt állította, azért verték meg, mert egyetemi vizsgájára igyekezve magyarul telefonált a parkban.

Pár hét múlva, egészen pontosan 2006. szeptember 11-én a rendőrségi vizsgálatot azzal zárták le, hogy nem történt meg a szóban forgó bűncselekmény. 2007. május 14-e óta Hedviget hamis tanúzással vádolják, és az eljárást annak ellenére sem állította le az ügyészség, hogy a 2010. és 2012. között hatalmon lévő Radičová-kormány nyilvánosan bocsánatot kért Hedvigtől.

(parameter/tasr)