Visszavonul a nő, aki az alvilág ellen harcolt

2013. december 31. - 13:58 | Belföld

Eva Mišíková befejezi ügyészi pályafutását - értesült kedden a TASR hírügynökség.

Visszavonul a nő, aki az alvilág ellen harcolt

"Eva Mišíková, a Főügyészség különleges ügyösztályának igazgató-helyettese január 1-től lemond funkciójáról" - nyilatkozta Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő. Mišíková távozásáról már jó ideje cikkezett a szlovák sajtó, az erről szóló első értesülések októberben jelentek meg a médiákban.

Eva Mišíková a Főügyészség különleges ügyosztályán dolgozott, ahol a szervezett bűnözés legsúlyosabb ügyeivel foglalkozott.

A TASR hírügynökségnek nem sikerült elérni Mišíkovát, így nem tudták feltenni neki az ilyenkor felvetődő kérdéseket: összefügg-e távozása Jaromír Čižnár új főügyész érkezésével, vagy azokkal a személyi változtatásokkal, amiket Čižnár vitt véghez a főügyészségen, illetve, hogy mik a tervei a jövőre nézve. A volt ügyésznő szolgálati telefonját már egy másik ügyész vette fel.

Az ügyésznő számos jelentős üggyel foglalkozott ügyészként, például a savas gyilkosokkal, a dunahidasi kettős gyilkossággal, a lakásmaffiával, de a szlovák alvilág egykori uraként nyilvántartott - jelenleg életfogytiglani büntetését töltő - Mikuláš Černák, és a jelenleg Belizében bújkáló Karol Mello ügyében is részt vett.

A Radičová-kormány idején, 2010-ben Mišíková - a Híd, a KDH és az SaS jelöltjeként - a főügyészi posztra is pályázott, azonban nem járt sikerrel, mivel a legnagyobb kormánypárt, az SDKÚ-DS akkor Ján Hrivnákot támogatta.

Az ezt követő voksoláson már Jozef Čentéš volt a kormánypártok jelöltje, ő végül elnyerte a szavazatok többségét, azonban Ivan Gašparovič államfő nem volt hajlandó kinevezni őt. A Smer-SD kormányra kerülését követően Fico pártja új főügyészválasztást tartott a parlamentben, ennek köszönhetően került posztjára Jaromír Čižnár jelenlegi főügyész.

(tasr/parameter)