A környezetvédelmi miniszter nemet mond a csallóközi kőolajvezetékre

2014. január 2. - 15:35 | Belföld

Peter Žiga (Smer-SD) környezetvédelmi miniszter nem fogja megváltoztatni korábbi álláspontját, és továbbra sem tudja elképzelni, hogy kőolajvezeték épüljön a Csallóközben.

A környezetvédelmi miniszter nemet mond a csallóközi kőolajvezetékre

A TASR hírügynökségnek nyilatkozva Peter Žiga elmondta: nem tud elképzelni olyan technikai megoldást, ami alapján azt lehetne mondani, hogy a kőolajvezeték semmilyen káros hatást nem gyakorolhat a környezetre.

A környezetvédelmi minisztérium ezzel kapcsolatban hamarosan módosítani kívánja a jelenleg hatályos víztörvényt is. Amennyiben a későbbiekben a parlament jóváhagyná a jelenleg még csak készülő módosító-javaslatot, akkor a jövőben semmilyen szállítóvezetéket - köztük kőolajvezetéket - sem lehetne építeni olyan védett vízgazdálkodási területeken, mint a Csallóköz.

A Barátság kőolajvezetéket, és a Bécs melletti Schwechat kőolaj-finomítót összekötő vezetéket először a Csallóköz alatt akarták megépíteni, azonban számos civil tiltakozás után a hivatalok is olyan álláspontra jutottak, hogy a vezeték káros hatással lehet a csallóközi természetre.

Az illetékesek azóta keresik a megfelelő útvonalat, a csallóközi nyomvonalat korábban a Radičová-kormány is elvetette. A jelenlegi verziók szerint Pozsony-Ligetfalun épülhetne meg a fővároson áthaladó vezeték, ezt azonban a helyi önkormányzatok vehemensen ellenzik. Emellett egy kárpáti nyomvonalról is szó van, abban az esetben a Kis-kárpátokban, és a Morva folyó mentén épülhetne meg a szóban forgó vezeték.

(parameter/tasr)