Nyugi, idén minden jobb lesz - ígéri Fico

2014. január 2. - 17:47 | Belföld

A kormányfő meg van győződve arról, hogy a 2014-es év jobb lesz Szlovákia számára, mint 2013.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"86569","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"653","style":"width: 670px; height: 427px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"1024"}}]]Robert Fico kormányfő és Peter Kažimír pénzügyminiszter az év eleju sajtótájékoztatón (Fotó: Martin Baumann/TASR)

Robert Fico szerint 2013. első felére még a gazdasági és pénzügyi válság következményeinek viselése volt a jellemző, 2014-ben pedig már elindulhat a szlovák gazdaság fellendülése.

A javulást az állam gazdálkodása is elősegítheti. "A kormány 2013-ban elvégezte házi feladatát. Rendet tettünk a közfinanszírozásban. Teljesítettük kötelezettségünket, mindent megtettünk annak érdekében, hogy az adóelkerülés ellen folytatott harcban minimum 5-10 százalékkal sikeresebbek legyünk" - jelentette ki a miniszterelnök a pénzügyminisztérium sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Fico hangsúlyozta: a kormány 2014-ben is igyekezni fog, hogy hatékonyabb legyen az adók beszedése. "Ezért mint miniszterelnök örömmel fogadom a hírt, hogy az állam kötlségvetési hiánya 1 milliárd euróval kevesebb. Ez az eredmény Szlovákia számára történelmi sikert jelent ebben az időszakban" - mondta a kormányfő.

Robert Fico szerint a kormány 2014-ben is mindent megtesz azért, hogy a szlovák gazdaság sikeres legyen, ezért új stratégiai célokat is kitűztek. "Az első cél, hogy folytatjuk a munkanélküliség elleni harcot, 2014-ben csökkenni fog a munkanélküliek száma" - véli a miniszterelnök. A kormány másik stratégiai célja, hogy 2014-ben növekedjenek a reálbérek. "A becslések arról szólnak, hogy a bérek növekedése gyorsabb lesz, mint az árak növekedése" - nyilatkozta Fico, aki végezetül leszögezte: a kormány 2014-ben tovább folytatja az adóelkerülés elleni harcot.

Büszkék 2013-ra

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: a szlovák költségvetési hiány 2013-ban elérte a 2,02 milliárd eurót. A pénzügyminiszter szerint ez remek eredmény, mivel eredetileg 3,08 milliárdos hiánnyal számoltak, így tulajdonképpen 1 milliárd eurót "spórolt" az állam tavaly. "Ez rendkívüli teljesítmény, legalábbis az utóbbi öt év legjobb teljesítménye" - közölte Peter Kažimír pénzügyminiszter.

A 2012-es évvel összehasonlítva tavaly 966 millió euróval több bevétel került az államkasszába, ehhez pedig főként a hatékonyabb adóbeszedés járult hozzá, csak ebből az irányból 670 millió euróval több pénz jutott az államkasszába, mint 2012-ben.

"2013 egy olyan év volt, mely során az adóelkerülések ellen harcoltunk. Az eredmény megmutatkozott. 2012-vel összehasonlítva 2013-ban az államnak 670 millió euróval több volt az adóbevétele" - hangsúlyozta Kažimír.

"Ugyanakkor a nem adóból származó bevételek területén is jól teljesítettünk, éves összehasonlításban 2013-ban 233 millió euróval voltunk jobbak ebben a tekintetben" - nyilatkozta a pénzügyi tárca vezetője.

A deficit számadatai akkor lesznek véglegesek, ha a pénzügyminisztérium kézhez kapja a települések által összeállított jelentéseket és statisztikákat. Peter Kažimír biztos benne, hogy a 2013-as költségvetési hiány a GDP 3 százaléka alatt lesz.

(tasr/parameter)