30-40 euróval emelkedett a tanárok fizetése

2014. január 7. - 19:54 | Belföld

2014-től mérsékelt ütemben emelkedett a szlovákiai tanárok bére. Az 5 százalékos fizetésemelést először a februári fizetésükön "érzik meg" az oktatási intézmények alkalmazottai.

30-40 euróval emelkedett a tanárok fizetése

Pavol Ondek pedagógus-szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a legkisebb emelés 28 eurót, a legmagasabb pedig 41 eurót jelent havonta.

A tanárok fizetése a ledolgozott évek számától, végzettségüktől, és attól is függ, hogy betöltenek-e osztályfőnöki pozíciót, illetve, hogy résztvettek-e szakmai továbbképzéseken - ezekért krediteket kapnak. Az előző évvel összehasonlítva a pályakezdő pedagógusok bére 27 euróval emelkedett, 561 eurót tehetnek zsebre havonta.

A szakszervezeti vezető egy példán is szemléltette a pedagógusok fizetési rendszerét. Ha egy tanár 10 éves gyakorlattal és 30 kredittel rendelkezik, ezen kívül pedig osztályfőnök is, akkor bruttó 840 eurót keres havonta.

"A minisztérium nem tudott minden követelésünknek eleget tenni, a mostani fizetésemelést csupán egy apró sikerként tudjuk elkönyvelni" - mondta a TASR hírügynökségnek Ondek.

A közoktatásban dolgozó szakemberek szerint a jelenlegi béremelés egyáltalán nem teszi vonzóbbá a fiatalok számára a tanári hivatást. Magáért beszél a tény, hogy a jelenlegi tanári fizetések az egyetemi végzettséggel rendelkező munkavállalók átlagfizetésének alig 50 százalékát teszik ki.

Az újévtől nemcsak a pedagógusok, hanem az iskolai dolgozók bére is emelkedik. A gondnokok, takarítók és szakácsok havi 16 euróval lesznek "gazdagabbak".

Az oktatásügyi minisztérium egyébként 2016-ig komoly béremeléseket tervez az oktatásügyben. "Hamarosan a kormány elé terjesszük a jelentést, amiben benne vannak az általam is szorgalmazott célok, melyek közül a legfontosabb az, hogy 2016-ig a pedagógusbéreknek el kell érniük a szlovákiai átlagfizetés 1,2-szeresét" - nyilatkozta karácsony előtt Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter.

A pénzügyminisztériumnak még várhatóan lesz egy-két szava a kitűzött célokhoz...

(tasr/parameter)