ELNÖKVÁLASZTÁS: 132 775 eurónál többet nem költhetnek kampányukra a jelöltek

2014. január 7. - 08:14 | Belföld

A köztársaságielnök-jelöltek adóval együtt maximálisan 132 775 eurót költhetnek kampányukra.

ELNÖKVÁLASZTÁS: 132 775 eurónál többet nem költhetnek kampányukra a jelöltek

Az elnökválasztási kampány hivatalosan 15 nappal a választások előtt kezdődik el és két nappal a választások előtt kampánycsenddel ér véget. Jópár jelölt már óriásplakátokat helyezett ki országszerte.

Kampánynak számítanak az újságokban, televízióban leadott hirdetések, óriásplakátok, vagy más fajta információhordozó anyagok. Közvélemény-kutatási eredményeket legutoljára három nappal a választások előtt lehet nyilvánosságra hozni. A köztársaságielnök-választás kétfordulós abban az esetben, ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. A második fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut be. A második forduló előtti kampány akkor kezdődik el, amikor hivatalosan kihirdetik az első forduló eredményeit, melyet a Központi Választási Bizottság tesz közzé. A második kampánycsend két nappal a második forduló előtt lép érvénybe.

Az első fordulót 2014. március 15-én rendezik, az esetleges második forduló pedig március 29-én lesz. Ivan Gašparovič jelenlegi államfő megbízatása június 15-én jár le, ugyanezen a napon be is iktatják funkciójába az új köztársasági elnököt.

Az államfői posztért megküzd Robert Fico kormányfő (Smer-SD), Andrej Kiska vállalkozó, Pavol Hrušovský (KDH, Híd, SDKÚ-DS), Radoslav Procházka független parlamenti képviselő, Ján Čarnogurský, a KDH alapító elnöke, Milan Kňažko, Bárdos Gyula (MKP), Peter Osuský (SaS). Az államfői székért érdeklődik még Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), Bósza János, Milan Melník, Ľubica Blašková, Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere, Viliam Fischer szívsebész és Helena Mezenská, az OĽaNO parlamenti képviselője.

tasr/para