ELNÖKVÁLASZTÁS: Begyűjtötte a 15 ezer aláírást Rimaszombat polgármestere is

2014. január 9. - 11:51 | Belföld

Az SMS, azaz Modern Szlovákia Pártja (Strana Moderného Slovenska) jelöltjeként indul az elnökválasztáson Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Begyűjtötte a 15 ezer aláírást Rimaszombat polgármestere is

A párt csütörtökön, a jelöltség benyújtása határidejének utolsó napján adja le a Šimkót támogató aláírásokat tartalmazó íveket.

Milan Urbáni, a párt elnöke szerdán úgy nyilatkozott a SITA hírügynökségnek, hogy a szükségesnél több aláírást gyűjtöttek össze.

Šimko jelenleg Rimaszombat polgármestereként tevékenykedik. Urbáni elmondása szerint az SMS azért indít saját jelöltet az elnökválasztáson, mert szeretnék megvonni a hatalmat a politikusoktól, és átadni azt a polgároknak. "Szeretnénk megváltoztatni a rendszert, ahol az emberek úgy cselekszenek, ahogy a politikusok diktálják.

Šimkót 2010-ben választották Rimaszombat polgármesterévé, azt megelőzően 2009-ig Besztercebánya megye alelnöke volt. 2009-ben indult a megyeelnöki posztért is, de nem járt sikerrel. A 2013 novemberi megyei választásokon bekerült a megyei parlamentbe.

A már biztosan induló elnökjelöltek névsora ábécésorrendben:

- Jozef Behýľ

- Ján Čarnogurský

- Robert Fico (Smer-SD)

- Pavol Hrušovský (KDH, Híd, SDKÚ-DS)

- Andrej Kiska

- Milan Kňažko

- Peter Osuský

Az MKP már jelezte, hogy Bárdos Gyula csütörtökön délután 14.30-kor nyújtja be jelöltségét, mivel sikerült összegyűjteniük az aláírásokat, összesen több mint 42 ezret.

Hasonlóképp cselekedhet Radoslav Procházka és Helena Mezenská (OľaNO).

A köztársaságielnök-választás közvetlenül zajlik és kétfordulós. Az első fordulót március 15-én rendezik. Ha ekkor egyetlen jelölt sem szerzi meg a leadott szavazatok több mint felét, ekkor kerül sor a második fordulóra március 29-én.

SITA/SME/para