"Kérjenek bocsánatot az ombudsmantól" - szóllítja fel Ficoékat a Híd

2014. január 9. - 20:20 | Belföld

"A Híd elnöksége mély nyugtalansággal vette tudomásul a szlovák kormány arrogáns és megbocsáthatatlan álláspontját az ombudsman munkájával és jelenlegi kezdeményezésével kapcsolatban" - áll a párt által csütörtökön közzétett sajtónyilatkozatban.

A személye elleni súlyos tiszteletlenség és hivatalának becsmérlése a Híd szerint elsősorban azért elfogadhatatlan, mert ez az emberi jogok tiszteletének teljes hiányára utal.

"Ezért a Híd felszólítja Robert Fico miniszterelnököt és Robert Kaliňák belügyminisztert, hogy kérjenek bocsánatot méltatlan állásfoglalásukért az ombudsmantól, és tegyék lehetővé, hogy végezze saját és hivatala munkáját a törvények értelmében" - áll a párt közleményében.

Ellenkező esetben a Híd kezdeményezni fogja a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen a kormány ombudsmannal kapcsolatos álláspontját és az emberi jogok védelmének helyzetét tárgyalná meg.

Nem kapott szót

Jana Dubovcová szerdán szeretett volna felszólalni a kormányülésen, de nem kapott szót. Az ombudsman egy tavaly júniusi eset részleteiről kívánt volna érdeklődni, amikor egy rendőrségi akciót hajtottak végre egy szepsi romatelepen - ahol a szemtanúk szerint több esetben indokolatlanul keményen jártak el a rendőrök.

Robert Kaliňák belügyminiszter szerint Dubovcová azért nem kapott szót, mert nem a törvény szerint járt el, Kaliňák azt mondja, az ombudsmannak először a rendőrségnél, majd a belügyminisztériumnál kellett volna érdeklődnie, csak ezután fordulhatott volna a kormányhoz. Dubovcová erre úgy reagált, hogy törvényesen járt el, először a rendőr-főkapitányságnál érdeklődött, utána a belügyminisztériumnál, de egyik helyről sem kapott választ kérdéseire.

(para)