Chmel és Žitňanská szerint botrányosan áll a Smer az emberi jogokhoz

2014. január 10. - 16:24 | Belföld

Közös nyilatkozatot adott ki Lucia Žitňanská, a parlament alkotmányjogi bizottságának tagja és Rudolf Chmel, a kisebbségi bizottság elnöke.

Chmel és Žitňanská szerint botrányosan áll a Smer az emberi jogokhoz

A nyilatkozatban kifejtik, botrányosnak tartják a kormány és a SMER parlamenti többségének hozzáállását az emberi jogok érvényesítéséhez és tiszteletben tartásához egy fejlett demokratikus államban.

„Az a tény, hogy megakadályozták az ombudsman fellépését az emberi jogok megsértésének ügyében, akinek alkotmányos kötelezettsége, hogy tájékoztasson a polgárok jogainak betartásáról, nemcsak hogy túllép az illendőség határain, de ellenkezik a fejlett Európa demokratikus alapelveivel is“ - áll a Paraméter szerkesztőségébe is eljuttatott közleményben.

A kormánynak benyújtott anyagban az ombudsman olyan intézkedéseket javasol, amelyek lehetővé teszik a rendőrségi beavatkozások kamerával történő rögzítését, valamint azon helyiségek megfigyelését, ahová a rendőrség a letartóztatott személyeket elővezeti.

"Olyan intézkedésekről van szó, amelyek kizárólag a megelőzést és az állampolgárok érdekeit szolgálják, ugyanakkor a rendőrség megbízhatóságának a növeléséhez is hozzájárulnak. A kormány megsértette az emberjogi biztos alkotmányos jogállását azzal, hogy nem tárgyalta meg az ombudsman jelentését. Ráadásul az érvek, amelyekkel a kormány az eljárását indokolta, nem felelnek meg az ombudsman által benyújtott anyag tartalmának" - vélekedett a két parlamenti képviselő.

Az emberjogi ombudsman azután továbbította jelentését a kormány részére, miután sem a rendőr-főkapitányság, sem pedig a belügyminisztérium nem volt hajlandó megfelelő módon reagálni az általa felvetett javaslatokra a Szepsiben történt rendőrségi beavatkozást illetően. Ennek kapcsán úgy vélik, hogy a kormány gondoskodott a téma átpolitizásáról, nem pedig az ombudsman.

„Ahelyett, hogy a rászorulók és a szegények jogainak védelmét biztosítaná – amely az emberjogi biztos valódi feladata lenne – azt tapasztalhatjuk a magát szociáldemokratának kikiáltó kormány részéről, hogy az állam képtelen garantálni az alapvető igazságosságot a legszegényebbek körében. Ez a fajta hozzáállás a miniszterelnök és köztársasági elnök-jelölt, valamint a belügyminiszter részéről nemcsak hogy egyre több pénzébe kerül az adófizetőknek, de egyben még a legkisebb reményét is megszünteti annak, hogy képesek vagyunk egy civilizált és fejlődő demokratikus államot teremteni“ - jelentették ki.

Leszögezték egyúttal, hogy ombudsmannal szembeni viselkedésük „nemcsak hogy nyíltan populista, amihez a szélsőségesek és a neonáci körök adják a táptalajt, de úgy tűnik, ők maguk ültek fel erre a hullámra és ezt a trendet kívánják képviselni a jövőben is. A szélsőséggel szemben azonban nem lehet győzni úgy, hogy annak az irányvonalát követjük“.

h/para