Vége a dalnak: Kimúlt Mečiar valamikori mindenható pártja

2014. január 11. - 20:35 | Belföld

Huszonkét év után megszűnt a párt, amelynek alfája és omegája egyetlen politikus, Vladimír Mečiar volt. Az állítólagos néppárt HZDS szombaton délután szűnt meg. A párt rendkívüli kongresszusán a küldöttek döntöttek Vladimír Mečiar valamikori mindenható pártjának likvidálásáról egyszersmind megalapították az SDS-t (Demokratikus Szlovákia Pártja) – tájékoztatott Mečiar valamikori jobbkeze, Sergej Kozlík.

Vége a dalnak: Kimúlt Mečiar valamikori mindenható pártja

Kozlík szerint a HZDS, képtelen volt megújulni, képtelen volt az önkritikára a kudarcot jelentő választásokat követően. „A párt összezsugorodott, elvesztette dinamizmusát és összerogyott” – így Kozlík.

A pártnak ráadásul adósságai vannak, mintegy 200 ezer euró értékben, miközben mindössze 10 ezer eurós kintlévőséggel lehet számolni.

"Mivel viszont a HZDS tagsága tovább szeretne politizálni, megalakítottuk a a Demokratikus Szlovákia Pártját (SDS). Nem akarunk múltba révedni, a mai nappal félretettük a történelmet, amelybe hibák is csúszhattak. Előre tekintünk" – jelentette ki Kozlík.

A HZDS politikai mozgalom 1991, júnus 22-én alapította Besztercebányán Vladimír Mečiar. A párt alelnökei Milan Kňažko, Michal Kováč és Augustín Marián Húska voltak

Mečiar 2013. december 12-én pártelnöki posztjáról. Önmagához híven elvtársaira hárított minden baklövést, a párt vagyonának elherdálásával egyetemben.

sme.sk

Címkék: Vladimír Mečiar, HZDS