60 millió eurót "spórolt meg" nekünk a szlovák FBI

2014. január 14. - 13:00 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) által a múlt évben vizsgált összes adócsalási ügy az áfacsalásokat érintette - derül ki a NAKA által közzétett adatokból.

Az ilyen áfacsalásokkal kapcsolatban 134 embert vádoltak meg a 2013-as évben. A pénzügyi rendőrség egysége - ami a NAKA alá tartozik - az áfacsalások esetében mindig együttműködik a Pénzügyi Igazgatósággal is.

A NAKA statisztikái alapján tavaly körülbelül 60 millió eurónyi adócsalásokat sikerült megakadályozni, a csalások elkövetői ennyi áfát (DPH) próbáltak meg visszaigényelni hamis adatok és dokumentumok alapján.

Az ügynökséget - amit a szlovák FBI-ként is szoktak emlegetni, 2012. december 1-jén hozták létre a Korrupcióellenes Hivatal és a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal összevonásával - tehát a NAKA napjainkban "ünnepli" első "születésnapját".

A pénzügyi rendőrség különleges egységén, és a korrupcióellenes különleges egységen kívül a következő különleges egységek tartoznak a NAKA alá: bűnüldöző egység, kábítószerellenes egység, pénzügyi hírszerző egység, és a különleges operatív egység. A NAKA igazgatója Daniel Goga, akinek felettese Robert Kaliňák belügyminiszter.

(parameter/tasr)