Ha 151 millió liter borral csalsz adót, először vegyél egy nagy raktárat

2014. január 14. - 15:54 | Belföld

A Csendes bor fedőnevű akció keretein belül a rendőrség hat személyt vett őrizetbe, köztük van a pozsonyi Takáč-klán tagja, Ivo R. is.

A rendőrség, a Főügyészség és a Pénzügyi Igazgatóság közös tájékoztatása alapján egy klasszikus adócsalásról van szó, a csoport borral üzletelt.

A folyamat Csehországban indult, innen került Szlovákiába nagy mennyiségű bor, majd miután a termék több szlovákiai vállalkozáson is "átfutott", újra Csehországba exportálták - nyilatkozta a Pénzügyi Igazgatóság adó- és vámügyi osztályának vezetője, Daniel Čech.

A rendőrség összesen 13 500 kereskedelmi műveletet vizsgált meg, ami összesen 151 millió liter bort érintett, de mire a kör bezárult, kiderült, hogy 66 millió liternyi bor tulajdonképpen csak papíron létezett. Az üzlet egy része tehát valós volt, másik része viszont fiktív.

"A rendőrségi egység már 2012. óta figyelte a csoport tevékenységét, és már az elejétől fogva több jel is arra utalt, hogy bűncselekmény történik. Egyértelmű jel volt, hogy az elkövetők olyan mennyiségű borral üzleteltek, melynek tárolásához nem rendelkeztek megfelelő méretű raktárral" - közölte Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány.

A vádlottakat - akiket 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyeget - január 8-án fogta el a rendőrség, jelenleg vizsgálati fogságukat töltik. Az egész ügylettel körübelül 1,3 millió euróval rövidítették volna meg az állami költségvetést. Amíg a bűnözői csoport nem került a hatóságok látókörébe, 580 ezer eurónyi adót már visszaigényeltek - a nyomozók számára már ez a nagy összeg is gyanús volt.

A letartóztatottak között van a a pozsonyi Takáč-klán tagja, Ivo R. is, aki 2004-ben túlélte a klán tagjai ellen irányuló bombamerényletet a pozsonyi Jadran étteremben.

(tasr/parameter)