Négyéves mélyponton az infláció

2014. január 14. - 20:40 | Belföld

Négyéves mélypontra lassult a fogyasztói árak növekedése Szlovákiában tavaly decemberben: az infláció éves szinten 0,4 százalék volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. Ilyen mélyen legutóbb négy éve 2010 januárjában állt a mutató - közölte a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kedden.

Szlovákiában tavaly az infláció átlagos mértéke 1,4 százalék volt az NBS adatai szerint.

A infláció lassulását kereskedelmi banki elemzők szerint leginkább az élelmiszerek árainak alakulása okozta. Az élelmiszerárak tavaly decemberben átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, és 0,2 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek körében ilyen alacsony éves szintű árdrágulás legutóbb 2010 első negyedévében volt.

A központi bank szerint 2014-ben is alacsony infláció várható Szlovákiában. A központi bank elemzői az energiaárak emelkedési ütemének visszaesésére, valamint az üzleti forgalomba kerülő árucikkek inflációjának gyenge mértékű emelkedésére számítanak. Az előrejelzések szerint az infláció üteme leghamarabb az év második felében gyorsulhat némileg.

(MTI)

Címkék: gazdaság, infláció