ELNÖKVÁLASZTÁS: Sosem volt ennyi jelöltünk, mindenki indulhat, aki akart

2014. január 15. - 11:48 | Belföld

Pavol Paška (Smer-SD) házelnök megerősítette mindegyik induló jelöltségét az elnökválasztáson - közölte Pavol Chovanec parlamenti szóvivő.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Sosem volt ennyi jelöltünk, mindenki indulhat, aki akart

Ez azt jelenti, hogy 15 államfőjelölt méretteti meg magát az elnökválasztás első fordulójában, március 15-én. Az indulók között jelentős fölényben vannak a férfiak, csak egyetlen nő szerepel közöttük.

Ők a hivatalos jelöltek:

Robert Fico (miniszterelnök, a Smer-SD elnöke - pártja támogatásával indul)
Andrej Kiska (vállalkozó és filantróp - polgári jelölt)
Ján Čarnogurský (A KDH exelnöke - polgári jelölt)
Pavol Hrušovský (a KDH frakcióvezetője - a KDH-Híd-SDKÚ-DS támogatásával indul)
Peter Osuský (az SaS parlamenti képviselője és jelöltje)
Jozef Behýl (polgári jelölt)
Milan Kňažko (egykori kulturális miniszter - polgári jelölt)
Radoslav Procházka (független parlamenti képviselő - polgári jelölt)
Bárdos Gyula (a Csemadok elnöke - az MKP jelöltje)
Milan Melník (polgári jelölt)
Viliam Fischer (kardiológus - polgári jelölt)
Stanislav Martinčko (polgári jelölt)
Ján Jurišta (a KSS jelöltje)
Jozef Šimko (Rimaszombat polgármestere - polgári jelölt)
Helena Mezenská (az OĽaNO parlamenti képviselője és jelöltje)

Szlovákiában még egyetlen elnökválasztáson sem volt ennyi jelölt. 1999-ben tízen, öt évvel később, 2004-ben tizenketten, legutóbb, 2009-ben pedig heten indultak. Egyes esetekben a választások előtt még változott is a számuk, a jelölteknek ugyanis joguk van lemondani a jelöltségről egészen a választásokig.

Az államfőválasztás Szlovákiában kétfordulós és közvetlen. Ilyen módon negyedik alkalommal választunk köztársasági elnököt. Az önálló Szlovákia első elnökét, Michal Kováčot még a parlament választotta. Az első közvetlenül választott államfő 1999-ben Rudolf Schuster lett. Öt évvel később Ivan Gašparovičot választották meg a második fordulóban Vladimír Mečiarral szemben, aki 2009-ben megvédte posztját Iveta Radičovával szemben is. Harmadik alkalommal a szlovák törvények szerint már nem indulhat, ezért biztosan új elnöke lesz az országnak.

Az első kört március 15-én tartják, amennyiben viszont egyik jelölt sem szerzi meg a választásra jogosultak szavazatainak több mint felét, második fordulóra kerül sor két héttel később, március 29-én, ahová a két legtöbb szavazatot gyűjtő jelölt jut be. Az elnökválasztás győztese június 15-én teszi lesz az esküt, ezen a napon jár le Ivan Gašparovič mandátuma is.

TASR/para