A Híd bemutatta a mélyszegénységgel és romapolitikával kapcsolatos programját

2014. január 16. - 11:02 | Belföld

A Híd csütörtökön bemutatta a párt Vízió 2016 elnevezésű stratégiai dokumentumának harmadik fejezetét.

A Híd bemutatta a mélyszegénységgel és romapolitikával kapcsolatos programját

A „Mélyszegénységi- és romapolitika” elnevezésű anyag a gazdasági válság egyik legkellemetlenebb jelenségére kíván választ adni: ez pedig a szegénység elmélyülése szerte a világon, amely alól Szlovákia sem kivétel - áll a párt sajtóközleményében.

„Elengedhetetlen, hogy megoldást keressünk a mélyszegénység problémájára, amely közvetlenül összefügg a társadalom peremére szorult roma csoportok helyzetének megoldásával.“, jelentette ki Bugár Béla pártelnök.

A Híd a szegénység kérdésének megoldását úgy kívánta felvázolni, hogy az állam azonnal nekiláthasson a probléma hatékony megoldásának. „Hosszú távú stratégiába illeszkedő komplex megoldásokat javasolunk, amelyekkel megfordíthatók lennének a jelenlegi kedvezőtlen tendenciák”, magyarázta a pártelnök és hangsúlyozta, a Híd elsőrendű fontosságúnak azt tartja, hogy az állam ne vesztegessen további évtizedeket félmegoldásokra, formális programokra és értelmetlen projektekre.

„Tudatosítanunk kell, hogy ennek a problémának a megoldása Szlovákia valamennyi polgárának érdeke. Éppen ezért mindazon pénzügyi és emberi erőforrások, amelyeket a felvázolt problémák megoldásába fektetünk, az egész társadalom érdekét szolgálják.“ – hangsúlyozta a Híd elnöke.

A párt a „Mélyszegénységi- és romapolitika“ c. dokumentumával az előző kormányok politikájának azon elemeihez igyekszik kapcsolódni, amelyeket sikeresnek és hasznosnak ítél és egyben további megoldási javaslatokat tesz. A Híd igyekszik a maga összetettségében szemlélni az említett kérdéseket: kitér a szociálpolitikára, a munkaerőpiacra, az oktatásügyre, a lakhatás kérdésére, az együttélés problémáira, valamint a kultúrára. Az anyag sikeres regionális kezdeményezéseket is példaként állít, amelyek azt igazolják, hogy a szegénységnek és a roma kérdésnek van megoldása. Olyan társprojektekről van szó, mint amilyen a gömöri Purt társulás vagy a kelet-szlovákiai Ránk (Rankovce) községben megvalósuló ETP projekt.

h/para