BOTRÁNY A PLÉNUMON: Kotleba vérebei megvesztek, és nekiugrottak a Pátria riporterének!

2014. január 17. - 17:23 | Belföld

JOLSVA – Marián Kotleba már a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat jolsvai (Jelšava) kihelyezett ülése előtt számított a káoszra. Ez a forgatókönyv bejött.

BOTRÁNY A PLÉNUMON: Kotleba vérebei megvesztek, és nekiugrottak a Pátria riporterének!

Az ülés első néhány perce zajlott nyugodt körülmények között – írja a SME. Míg a képviselői ülés zavaros volt, addig a helyszínre rendelt „egyszeri rendezvényszervezők” egy külön produkcióval szolgáltak a bejáratnál. A Pátria rádió riporterétől, Vasik Jánostól megtudtuk, hogy egy kisebb incidens alakult ki közte és a „házőrzők” között.

Kifejtette, hogy az ülés elején egyetlen újságírót, sem más civilt nem engedtek be az ülésre. „Amikor később visszamentem, minden további nélkül beengedtek, az incidens akkor alakult ki, amikor az ülés szünetében kifele tartottam. Az egyik, úgymond biztonsági őr, akit a krasznahorkaváraljai, Kotleba vezényletével lezajlott felvonuláson is láttam, odajött hozzám, majd megkérdezte, kit képviselek, végül több másik társával kidobott a teremből” – mesélte Vasik.

A feszült pillanatot a SITA hírügynökség fotósa lencsevégre kapta, amint az a fenti felvételen is látható. Vasik elmondta, hogy érdeklődött Miroslav Beličkánál, a megye szóvivőjénél, aki egyébként szintén Kotleba pártjához, a szélsőséges ĽSNS tagja, hogy mégis kik őrzik az ülést, hiszen ilyen célra a rendőrség a megfelelő szerv. Belička erre úgy válaszolt, hogy egyszeri megbízási szerződés alapján állapodtak meg a „rendezvényszervezőkkel”, egy másik kérdésre, hogy márpedig ők a krasznahorkaváraljai tüntetésen is jelen voltak, azt mondta, hogy ez csak a véletlen műve.

Kiakadtak a képviselők is

Ľubica Laššáková képviselőnő az ülés elején arra figyelmeztette Kotlebát, hogy megsértette a tárgyalási rendet, amikor a rendkívüli önkormányzati ülést nem a képviselők által javasolt programpontokkal hívta össze. Ezt követően körülbelül egy órán keresztül vitatkoztak arról, hogy a képviselők, vagy Kotleba sértette-e az alapelveket.

A megyeelnök azt állította, hogy a költségvetési javaslatot, illetve a tiszolci (Tisovec – Rimaszombati járás) szociális otthon igazgatójának személyére tett indítványt azért dobta ki a programból, mert a képviselők nem tartották be a törvényt, sem a tárgyalási rendet, emellett egy polgár részéről felmerülő gyanú miatt.

Kotleba elmondta, hogy a hivatal bizottsága megvizsgálja az ez ügyben benyújtott panaszt, és amennyiben törvénytelen eljárást észlel, akkor az ügyészség foglalkozik a továbbiakban az üggyel.

A képviselők azzal is érveltek, hogy a költségvetésről tárgyalniuk kell, mivel az ideiglenes költségvetés a megye kárára van.

Kotleba ugyanakkor hálát adott a jóistennek a költségvetési provizórium miatt, mivel – mint fogalmazott – így csak a legszükségesebb kiadásokat kell törleszteniük.

Végül egy sor megszakítást követően a Smer képviselői fokozatosan visszavonták a programpontjaikat.

Kisebb hadsereg

A testület ülését ismét biztonsági őrök védték, gyakorlatilag minden öt képviselőre jutott egy belőlük. Az előző üléshez képest annyi különbséggel, hogy zöld helyett fekete pulóvert viseltek „Úrad BBSK” (Besztercebánya Megyei Hivatal) felirattal. Rajtuk kívül egy jolsvai magán biztonsági cég emberei is jelen voltak.

Miroslav Belička ennek kapcsán azt mondta, hogy a fekete pulcsik már az előző megyei vezetés idején is a hivatal tulajdonában voltak.

SME/Paraméter