Fico kilóra megvette a szlovák celebeket?

2014. január 17. - 17:09 | Belföld

Robert Fico államfőjelölt állami pénzből vásárolja meg magának ismert szlovákiai személyiségek támogatását - állítja Pavol Hrušovský, a Népi Platform (Híd, KDH, SDKÚ-DS) elnökjelöltje.

Fico kilóra megvette a szlovák celebeket?

Hrušovský szerint a támogatók "felvásárlása" az állami támogatások elosztásával történik. "Egyes állami pozíciók támogatása, a stadionépítés, vagy a tudományos központok támogatása nem a polgárok érdekét szolgálta, hanem azt, hogy Fico maga mögött tudhasson ismert személyiségeket, hogy így nyerje meg az elnökválasztást" - állítja állásfoglalásában Hrušovský.

A kereszténydemokrata politikus szerint állítását bizonyítja Peter Jaroš író kérelme is, amit az író a Robert Ficoval elköltött közös ebédre vitt magával. Jaroš párezer eurós támogatást igényelt saját írói tevékenységére... Az elnökjelölt hangsúlyozza: "normális esetben egy jelöltet diszkvalifikál az, ha az emberek pénzén vásárolja meg magának ismert személyek támogatását".

Mindenki ott volt

A szerdai ebéden megjelent többek között Robert Kaliňák belügyminiszter, Miroslav Lajčák külügyminiszter, Marek Maďarič kulturális miniszter, Vladimír Soták, a podbrezovái vasművek igazgatója, Jozef Kollár, a Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Rudolf Sivák, a Közgazdaságtudományi Egyetem rektora, Jozef Dvonč nyitrai polgármester, Jaromír Pastorek, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke, Pavel Dvořák író.

A meghívottak között volt Peter Jaroš író, Juraj Jakubisko rendező, Ivan Pavle festő, František Hossa hokiedző, Róbert Vittek válogatott focista, és Ladislav Petráš korábbi focista, edző is.

A legnagyobb meglepetést az jelentette, hogy az ebéden részt vett Ján Riapoš, a Szlovák Paralimpiai Bizottság elnöke, aki korábban Iveta Radičová élettársa volt...

A 24 meghívott között voltak voltak dékánok, rektorok, de megjelent Igor Nemeček, a Szlovák Jégkorong Szövetség vezeője, és Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó Szövetség elnöke is. Kováčik beismerte, hogy részéről Robert Fico támogatása összefügg a Smer-kormány stadionépítési programjával, de elmondása szerint nem csak ezért támogatja a kormányfőt. "Robert Fico a legtehetségesebb politikus 1989 óta" - mondta Kováčik.

Az ebédre meghívott 24 ismert ember Fico szerint mind olyan személyiség, akire lehet támaszkodni. Elutasította, hogy a meghívottak a kormányhivataltól kapott támogatásokért cserébe támogatnák őt. "Ezek a személyiségek elég függetlenek ahhoz, hogy azt mondják, nem érdekli őket az egész. Tudták, hogy itt lesz a sajtó, és mindenki szabad akaratából jött el" - nyilatkozta a szerda esemény után Robert Fico.

(tasr/parameter)