Szabálysértést követtél el? Postán jön a csekk!

2014. január 17. - 13:45 | Belföld

Tovább folytatódik a rendőrség közlekedési akciója, mely során már az objektív felelősség elvét is érvényesítik.

Szabálysértést követtél el? Postán jön a csekk!

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a sofőr például átlépi a sebességhatárt, a rendőrök pedig "bemérik", akkor a pénzbírságot az autó tulajdonosának címére, postai úton küldi a rendőrség.

A szlovák tövényhozás 2012. júliusától vezette be a szlovák jogrendbe az objektív felelősség elvét, a rendőrség viszont egyelőre nem rendelkezik olyan rendszerrel, amely automatizálná a bírságok regisztrációját - így a rendőrök egyelőre "manuálisan" végzik ezt a munkát. A belügyminisztérium az elkövetkező 1-2 évben tervezi egy ilyen rendszer kiépítését.

"A szabálysértés dokumentációja után a rendőr a rendszerben kikeresi a gépjármű tulajdonosának adatait, kiállít egy fizetési felszólítást, majd ezt a fotódokumentációval együtt kiküldik a szabálysértőnek" - közölte a rendőr-főkapitányság szóvivője, Denisa Baloghová.

Tehát a rendőrök egyelőre azt használják, amilyük van...

"Olyan eszközöket használunk, melyek a rendelkezésünkre állnak, tehát az autókban lévő és hordozható radarokat, valamint videokamerákat. Főként a legveszélyesebb útszakaszokra koncentrálnuk, melyeken nagyon sűrű a forgalom, és így közlekedésbiztonsági szempontból nem javallott a szabálysértő sofőrök megállítása" - mondta a szóvivő.

A rendőr-főkapitányság január 14-én hirdetett országos közelekdésbiztonsági akciót, mely visszavonásig érvényes. "A megyei szóvivők egy nappal az ellenőrzések előtt tájékoztatják a nyilvánosságot az akciókról" - tájékoztatott a Baloghová.

A megyei rendőrkapitányságok saját statisztikáik és megítéléseik alapján választhatják ki az ellenőrzések helyét is idejét. A rendőrségi akció célja a közlekedésbiztonsági helyzet javítása, valamint a súlyos és halálos balesetek megelőzése. A rendőr-főkapitányság az első kézzel fogható eredményeket a jövő hét folyamán várja.

(tasr/parameter)